Kümme viga, millest tööintervjuul hoiduda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: SCANPIX

Personalitöö ekspert Lida Citroen kirjutab portaalis LinkedIn Pulse tööintervjuu ajal tehtavatest vigadest, mis võivad kandidaadile uue töökoha maksma minna.

1. Ebakindlus enda tugevate külgede esitlemisel. Sinu oskuste, tugevate külgede ning sobivuse välja uurimine ei peaks jääma intervjueerija õlgadele. Sa ise pead tööandjale aktiivselt selgeks tegema, et just sina oled see inimene, keda ta otsib.

2. «Vabandust, et ma hilinesin. Ma pidin olulise kõne lõpetama». See paneb intervjueerija kahtlema sinu motiveerituses.

3. «Kui kiiresti on mul võimalik ametikõrgendust saada?»

Kuigi ambitsioonikus on kahtlemata positiivne omadus, võib sellise küsimuse esitamine jätta intervjueerijale mulje, et sa otsid juba järgmist väljakutset ning ei ole 100 protsenti pakutavale töökohale pühendunud.

4. Oma kella, telefoni või tahvelarvuti pidev põrnitsemine.

See annab intervjueerijale märku, et sa oled kannatamatu ning ei ole intervjuule 100 protsenti keskendunud.

5. Kodutöö tegemata jätmine. Internetiajastul on imelihtne välja uurida kogu vajalik info ettevõtte, selle klientide ja tipptöötajate kohta. Samuti tuleks ette valmistada küsimused, mida töövestluse käigus tööandjale esitada.

6. Varasema tööandja või konkurendi halvustamine. Teiste maha tegemine ei näita mitte kunagi sind ennast paremas valguses.

7. Negatiivsete väljendite kasutamine. Selle asemel, et öelda: ma ei ole just parim detailidega tegeleja, tuleks sul  rõhuda oma tugevustele: ma oskan hästi suurt pilti näha.

8. Enda edulugude alavääristamine. Tööintervjuu ei ole koht, kus olla tagasihoidlik. Kui sult küsitakse sinu annete, oskuste, kirgede ja eesmärkide kohta, tuleks anda selged, fokusseeritud vastused, mis näitavad, et just sina oled sobivaim inimene vaba töökohta täitma.

9. Tänamise unustamine. Töövestluse lõpus ei tohiks kunagi unustada intervjueerija tänamist. Lõppude lõpuks on ta pidanud sinu CV ja kaaskirjaga tutvuma, seda põhjalikult analüüsima ning intervjuu ette valmistama.

10. Tagasiside andmata jätmine. Esimese intervjuuvooru lõpp on tegelikult alles kogu kandideerimisprotsessi algus. Peale esimest vestlust tuleks veel samal päeval saata intervjueerijale või intervjueerijatele kiri, kus tänada neid nende aja eest ning rõhutada oma sobivust ja huvi antud töökoha vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles