Euroopa edukaimate idufirmade seas on kaks Eesti ettevõtet

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype
Skype Foto: DADO RUVIC/REUTERS

21. sajandil Euroopas loodud start-up’idest on Suurbritannia investeerimispangandusfirma GP Bullhound’i uuringu kohaselt miljardi dollari väärtusega ka kaks eestlaste poolt loodud ettevõtet - Skype ja TransferWise, vahendab Financial Times

Alates 2000. aastast on miljardi dollari väärtuse saavutanud 40 Euroopa ettevõtet, neist 13 on loodud viimase aasta jooksul. Kõige väärtuslikemateks sel sajandil loodud firmadeks peetakse eestlaste poolt loodud videokõnede võrgustikku Skype ning rootslaste muusikateenust Spotify. 

Kuigi USA on endiselt tehnoloogiamaailmas domineeriv, luues viimase aastaga 22 miljardi dollari väärtusega firmat, on Silicon Valley’le sarnanevad tehnoloogilised klastrid arenemas ka Euroopas. Sellise tendentsi üheks põhjuseks on asjaolu, et tehnoloogilised start-up’id on hakanud ligi tõmbama kõrgetasemelisemaid investeeringuid kui varem. 

Kõige enam on miljardi dollari tehnikaettevõtteid loodud Suurbritannias, kus idufirmad nagu TransferWise saavad ära kasutada linna globaalse finantskeskuse staatust. Mõjukateks piirkondadeks on kujunenud ka Rootsi, Soome ja Saksamaa.

Kuigi eestlaste loodud ettevõtteid hinnatakse kõrgelt, pole kõige edukamate start-up’ide loojate esikümnes Eestit välja toodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles