Madalad intressid panevad ülirikkaid kunsti ostma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso «Alžeeria naised (versioon O)» läks mais New Yorgis toimunud oksjonil müügiks pea 180 miljoni dollariga
Pablo Picasso «Alžeeria naised (versioon O)» läks mais New Yorgis toimunud oksjonil müügiks pea 180 miljoni dollariga Foto: SCANPIX

Homme algab Šveitsis Baseli linnas kunstimess, mille 3,4 miljardile dollarile hinnatav väljapanek toob üle maailma kokku tuntud miljardäre, kirjutab Bloomberg.

Baseli moodsa ja kaasaegse kunsti messil osalevad maailma 33 riigi kokku 284 galeriid, kindlustusfirma AXA Art hinnangul saab näha 3,4 miljardi dollari väärtuses kunsti. Mess tõmbab ligi kuulsaid miljardäre üle maailma - näiteks on oma osalemisest teatanud aktivistinvestor Daniel Loeb ning investeerimisfirma Lightyear Capital nõukogu esimees Don Marron. Maailma rikkuselt kolmanda inimese Warren Buffetti omanduses olev eralennufirma NetJets Inc, mis on ühtlasi ka juba kaheteistkümnendat aastat messi suursponsoriks, teeb Baselisse ja Baselist ära kokku 110 eralendu.

«Tegu on järjekordse kuldse ajastuga,» ütles Bloombergile New Yorgi kollektsionäär Lenore Schorr. «Paljudel inimestel on väga palju raha.»

Mitmed galeriid toovad messile nende kunstnike töid, kes tegid hea tulemuse ka maikuus toimunud oksjonitel; samuti on fookuses kunstnikud, kes on olnud hiljuti esindatud erinevatel olulistel näitustel, näiteks Veneetsia biennaalil.

Kunsti alla paigutatakse aina rohkem raha. Maikuus tegid New Yorgi oksjonid uue absoluutse rekordi - kokku vahetas omanikku 2,7 miljardi väärtuses kunsti, seejuures läks Picasso teos «Alžeeria naised (versioon O)» müügiks 179,4 miljoni dollari eest.

«Intressimäärad on nii madalad, mis tähendab, et inimestel on käes nii palju raha, millega nad ei oska midagi peale hakata,» selgitas Baselis 30 miljoni dollari eest Picasso maali «Les Dormeurs» pakkuva Landau Fine Art omanik Robert Landau. Ta rääkis, et üks tema klientidest on 37-aastane mees, kes läks peale varanduse teenimist pensionile ning nüüd purjetab mööda maailma erajahiga ringi ning ostab kunsti, millega oma jahti sisustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles