Tsipras: Ateena ootab kreeditoride realistlikuks muutumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Ateena kavatseb oodata kuni kreeditorid muutuvad realistlikuks, ütles Kreeka peaminister Alexis Tsipras esmaspäeval.

«Me kavatseme oodata kannatlikult, kuni institutsioonid muutuvad realistlikumaks,» kirjutas Tsipras päevalehes «Ephimarida ton Syndakton».

Tema sõnul tegelevad Kreekat pensionikärbeteks survestavad laenuandjad «poliitilise oportunismiga».

Peaminister ütles vastuseks võimupartei Syriza seest kostvale kriitikale, et valitsus on teinud läbirääkimistel kreeditoridega arvukalt järeleandmisi, et «mõned peavad meie soovi lahendust leida ja erimeelsuste lähendamiseks astutud samme nõrkuseks».

Kreeka ja Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) nädalavahetusel peetud võlakõnelused lõppesid tulemusteta.

Kõneluste keskmes on reformikava, mille heakskiitmine võimaldaks Ateenal saada 7,2 suuruse laenumakse.

Laenumakseks vajaliku kokkuleppe peavad heaks kiitma EL-i liikmesriikide parlamendid.

Tsipras kutsus IMF-i ja EL-i kaaluma mõtet, et «kreeklased ei ole ainsad pika ajaloolise võitluse pärijad». «Me kanname oma õlgadel ka rahva väärikust ja euroopa rahvaste lootust.»

Valitsusjuht lükkas tagasi mõtte, et Kreeka paindumatus läbirääkimistel «on tingitud ideoloogilistest kinnisideedest». «See on demokraatia küsimus,» sõnas ta.

Kreeka peab 30. juuniks IMF-ile tagasi maksma 1,6 miljardit eurot ning Euroopa Keskpangale 20. juuliks 3,4 miljardit eurot.

Tsipras ütles neljapäeval, et Ateena sihib kokkulepet, mis tagab Kreeka taastumise sotsiaalse sidususe ja kestliku riigivõlaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles