Arengufond: meie ettepanekutest pole kasu, kui neid ellu ei viida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirko Konsa.
Pirko Konsa. Foto: Liis Treimann

Arengufondi juhatuse esimehe Pirko Konsa sõnul on fond teinud kvaliteetseid majandusanalüüse, kuid neist pole kasu, kui otsustajad ei vii ettepanekuid ellu, vahendas BNS.

"Arengufondil on asutamisest alates olnud kaks ülesannet. Esiteks: olla kaasinvestor ettevõtetes, kes julgevad vaadata kaugemale tulevikku, ning aidata neid kapitali ja teadmistega. Teiseks: analüüsida majanduskeskkonda ning pakkuda lahendusi, mis pikemaajalises perspektiivis majandusele kasuks tulevad," kirjutas Konsa Äripäevas ilmunud arvamusloos.

Kui esimese ülesandega on Arengufond Konsa sõnul suurepäraselt hakkama saanud, siis teine ülesanne, pikaajaliste majandusanalüüside tegemine, pole nii suurepäraseid tulemusi andnud.

"Kvaliteetseid analüüse on Arengufond teinud kogu oma tegutsemise aja ning teeb ka praegu, kuid neist pole kasu, kui otsustajad ei vii ettepanekuid ellu," sõnas ta.

Üks suuremaid väljakutseid Arengufondi toimimise juures ongi Konsa sõnul küsimus, kuidas viia tehtavate analüüside tulemused otsustajateni ehk riigikoguni. "Peame koos riigikoguga kokku leppima Arengufondi ellukutsuja ning omaniku ehk riigikogu ootused Arengufondile majandusanalüüside tegemisel, sest vaid nii on neist ka päriselt Eesti majandusele kasu," sõnas ta.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit teatasid mais saadetud kirjas majanduskomisjonile, et ei soovi hoolimata ettepanekust Eesti Arengufondi nõukokku liikmeid nimetada, kuna kahtlevad fondi funktsioonides ja vajaduses selle järele.

Riigikogu majanduskomisjon analüüsib hetkel võimalust Eesti Arengufond reorganiseerida võrdväärselt tegevuse jätkamisega; põhimõttelise otsuse fondi tegevuse osas plaanib komisjon teha veel juuni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles