EL: Kreeka võlakõnelused lõppesid kokkuleppele jõudmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Kreeka kõnelused laenuandjatega lõppesid pühapäeval tulemusteta, Euroopa Komisjoni kõneisiku sõnul püsivad märkimisväärsed erimeelsused.

«Kuigi teatud edu saavutati, ei olnud kõnelused edukad, kuna on jäänud märkimisväärne lõhe Kreeka võimude plaanide ning Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMF-i (Rahvusvahelise Valuutafondi) ühiste nõudmiste vahele,» ütles komisjoni ametnik, soovides jääda anonüümseks.

Kreeka allika teatel olid kreeditoride nõudmised ebaratsionaalsed, arutelu kestis vaid 45 minutit.

Euroopa Liidul hakkab Kreeka suhtes kannatus katkema, hoiatas pühapäeval Saksa asekantsler ja majandusminister Sigmar Gabriel. Tegemist on ebaharilikult karmisõnalise avaldusega kantsler Angela Merkeli konservatiividega valitsuskoalitsiooni kuuluvate vasaktsentristlike sotsiaaldemokraatide liidrilt.

Majandusminister Gabriel ründas Kreeka läbirääkimisteprotsessi ning hoiatas, et Saksamaa võib lõpetada Ateena toetamise.

Kui IMF peaks lahkuma läbirääkimistelt Kreekga, siis ei takista see Ateenal teiste kreeditoridega kokkuleppele jõudmast, ütles Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis pühapäeval.

Lisaks IMF-ile on Kreeka võlausaldajad Euroopa Liit ja Euroopa keskpank.

Kreeka valitsus peab kreeditoridega kõnelusi, et vältida riigi maksejõuetust ja võimalikku lahkumist eurotsoonist.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles päev varem, et Ateena on valmis keeruliseks kompromissiks kõnelustel laenuandjatega, mis võib kaasa tuua uued järeleandmised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles