Standard and Poor’s kinnitas Eesti reitingu senisel kõrgel tasemel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Standard and Poor's reitinguagentuuri peamaja New Yorgis.
Standard and Poor's reitinguagentuuri peamaja New Yorgis. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Rahvusvaheline reitinguangetuur Standard and Poor’s kinnitas täna Eesti pikaajalise riigireitingu tasemel AA- stabiilse väljavaatega. Lühiajaline reiting püsib tasemel A-1+.

Agentuuri sõnul toetavad Eesti reitingut eelkõige poliitiline stabiilsus, efektiivne institutsionaalne raamistik, korras riigirahandus ja paindlik majandus, teatas rahandusministeerium.

Eesti majanduskasvuks ootab Standard and Poor’s tänavu 2 protsenti, mis on nende varasemast hinnangust veidi madalam. Esimese kvartali majanduskasv oli 1,1 protsenti, see peaks agentuuri hinnangul aasta teises pooles nii ELi kaubanduspartnerite kui sisenõudluse kasvu jõul suurenema.

Järgmiseks aastaks oodatakse kasvu kiirenemist, aastate 2016-2018 Eesti keskmiseks majanduskasvuks ootab agentuur 3 protsenti.

Pikemas vaates on reitingu tõusu eeldused sissetulekute konvergents euroalaga, stabiilne majanduskasv ning inflatsioon. Ohuks reitingule peab S&P laenubuumi naasmist koos kiire palgakasvuga, mis viib konkurentsivõime vähenemiseni ning tõstab riigi välisfinantseerimise vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles