Vaata, kes võtavad börsiettevõtetest tänavu enim omanikutulu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 09.04.2015. Hilton Tallinn Park hotelli sarikapidu. Pildil Armin Karu.
Tallinn. 09.04.2015. Hilton Tallinn Park hotelli sarikapidu. Pildil Armin Karu. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Kui Arco Vara ja Tallinna Vesi välja arvata, on teiste meie börsiettevõtete valitsevaks omanikuks tavaliselt üks inimene või inimeste grupp, kes moodustavad ettevõtete aktsionäride üldkoosolekul enamuse. Nii et tegelikult sõltub eelkõige neist, kui palju börsiettevõtted dividende maksavad ehk teisisõnu, kui palju suuromanikud dividende välja võtavad.

Börsiettevõtete omanikest on sel aastal suurimaks dividendide väljavõtjaks Olympic EG suuromanik Armin Karu 6,9 miljoni euroga. Olympic EG otsustas sel aastal dividendidena maksta 15 miljonit eurot, millest Karule läheb 45 protsenti.

Kui täpne olla, ei lähe raha siiski otse Armin Karule kui füüsilisele isikule vaid tema ettevõttele HansaAssets, mille kaudu ta Olympicu aktsiaid soetas. Kui palju Karu HansaAssetist dividende välja võtta otsustab, me siiski veel ei tea.

Dividenditulu saajate edetabeli teisel kohal seisab Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus 5,5 miljoni euroga. Annusele kuulub ehitusettevõtte aktsiaid osaühingu Riverito kaudu, millest talle kuulub 65,3 protsenti. Merko Ehitus ei ole Riverito ainus investeering. Selle ettevõtte kaudu kuulub Annusele ja Tõnu Toomikule muuhulgas ka kinnisvarafirma E.L.L Kinnisvara.

Eelmisel aastal sai Annus Merkolt dividendidena 3,4 miljonit eurot, aga Riverito tegi ettepaneku maksta omanikutulu 15,1 miljonit eurot, millest 9,9 miljonit läks Annusele. Kui palju Annus sel aastal omanikutulu välja võtab, saame teada pärast Riverito eelmise aasta majandusaruande avaldamist.

Börsiettevõtete suuromanikest dividendisaajad (nimi, ettevõte, dividendid miljonites eurodes:

1. Armin Karu, Olympic EG, 6,9

2. Toomas Annus, Merko Ehitus, 5,5

3. Jaan Korpusov, Olympic EG, 2,9

4. Jüri Käo, Tallinna Kaubamaja, 1,9

5. Andres Järving, Tallinna Kaubamaja, 1,9

6. Enn Kunila, Tallinna Kaubamaja, 1,9

7. Perekond Vanaselja, Tallinna Kaubamaja, 1,9

8. Enn Pant, Tallink, 1,3

9. Kalev Järvelill, Tallink, 1,2

10. Perekond Hanschmidt, Tallink, 1,1

11. Tõnu Toomik, Merko Ehitus, 1,0

12. Perekond Tool, Silvano FG, Arco Vara, 0,8

13. Hans H Luik, Ekspress Grupp, 0,7

14. Kuldar Leis, PRFoods, 0,4

15. Toomas ja Liivi Luman, Nordecon, 0,3

16. Endel Palla, Harju Elekter, 0,2

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles