EuroChem ehitab Eesti piiri äärde 660 miljoniga ammoniaagitehase

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EuroChemile kuuluv Lifosa fosfaatväetiste tehas Leedus.
EuroChemile kuuluv Lifosa fosfaatväetiste tehas Leedus. Foto: eurochem.ru

Vene keemiatööstuskontsern EuroChem sõlmis Itaalia tööstusettevõttega Maire Tecnimont lepingu Eesti piiri äärde Kingissepa linna 660 miljonit eurot maksva ammoniaagitehase rajamiseks.

Milaano börsil noteeritud Maire Tecnimonti pressiteate kohaselt on uue ammoniaaki ja karbamiidi tootva tehase projekteeritud võimsus 2700 tonni päevas. Tehas on plaanitud valmima 36 kuud pärast ehituse algust.

Tehas tarnitakse EuroChemile «võtmed kätte» põhimõttel. Itaallaste ja EuroChemi raamkokkulepe näeb ette viie sellise tehase rajamise kümne aasta jooksul Venemaal, Kasahstanis ja USAs; 25 km kaugusel Eesti piirist asuv Kingissepa tehas on neist esimene.

EuroChem on üks maailma suurimaid mineraalväetiste tootjaid. Ettevõtte käive oli 2014. aastal 5,1 miljardit dollarit. EuroChemi palgal on üle maailma 22 000 inimest.

Lisaks tehastele Venemaal ja Kasahstanis kuulub EuroChemile ka Leedu väetisetootja Lifosa. Eestis kuulub ettevõttele vedelate väetiste ja ammoniaagi terminal Sillamäe sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles