Islamiriigi uued töövahendid: pime veeb ja bitcoinid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

Islamiriigi ehk ISISe toetajate viimased avastatud veebipostitused viitavad terroriorganisatsiooni uutele meetoditele info vahetamisel ja toetuste kogumisel.

Kellegi Abu Ahmed al Raqqa kuu aja eest internetti postitatud sõnumis kutsuti toetajaid tavapäraselt üles saatma ISIS'ele raha selle kalifaadi laiendamiseks. Eripäraseks tegi selle üleskutse aga esmalt see, et oli postitatud mitte tavapärasesse internetivõrgustikku vaid nö pimedasse veebi (dark web) - veebilehtede kogumisse, mis kasutavad anonüümset tarkvara (näiteks Tor) varjamaks kasutajate identiteeti, vahendas Washington Post terrorismi analüüsiga tegeleva SITE Intelligence Groupi teadet.

Teiseks muutis araabia ja inglise keeles edastatud sõnumi eriliseks asjaolu, et saata ei palutud sularaha ega edastada raha pangaülekannetega, küll aga taaskord anonüümseid vahendeid - krüptoraha bitcoin'e.

«On olnud ka varasemaid hoiatusi, et Islamiriik võib sissetulekute kasvatamiseks kasutada bitcoine – kui seda on kasutanud pedofiilid ja narkoärikad, miks mitte siis ka ekstremistlikud grupid,» leidis väljaanne.

Singapuris asuv küberturvalisuse ettevõte S2T teatas samuti juba jaanuaris, et ISIS’e USA-haru paistab kasvatavat oma sissetulekuid pimeda veebi teel. Samuti on Islamiriigi toetajad väljastanud dokumente õpetamaks bitcoinide kasutamist organisatsiooni tugevdamisel.

Paraku põrkub ka ISIS sarnaselt paljude teiste bitcoini kasutajatega mitmete probleemide  – näiteks võltskontode - otsa. Nimelt tuli eelviidatud sõnumi levitajal juba üsna kiirelt saata täpsustus, et krüptoraha tuleks edastada rangelt vaid kontole nimega Official Islamic State Funding Center.

Islamiriigi edastatud kontole on tänaseks päevaks laekunud aga ei vähem ega rohkem kui null bitcoini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles