Kreeklased kindlustavad tulevikku soetades sõiduautosid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued sõiduautod Piraeuse sadamas Ateenas.
Uued sõiduautod Piraeuse sadamas Ateenas. Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Kaks nädalat pärast Syriza võitu Kreeka valimistel võttis ärimees Panayotis Fotiades oma hoiused Ateena pangast välja.

«Ma olin kindel, et varsti läheb [rahvusvahelist abipaketti seirava] troikaga teravaks,» ütles Fotiades (55) Financial Timesi korrespondendile. Nagu teisedki Kreeka väike- ja keskettevõtete omanikud, kartis Fotiades, et valitsus võtab kasutusele kapitalikontrollid, kui suhted võlausaldajatega järsult halvenevad.

Oma hoiuste kaitseks ostis ärimees uhiuue Mercedes-Benzi. Seejärel konsulteeris ta finantsnõustajaga ning investeeris ülejäänud raha ühte Luksemburgi rahaturufondi.

Samasuguseid abinõusid rakendavad paljud kreeklased. Majanduse allakäigule vaatamata on uute autode registreerimised raketina tõusnud – aprillis 47,2 protsenti ja maikuus 27,9 protsendi jagu.

«Raha väljavoolu jätkumine pankadest tõstab oluliselt riski, et kohalikud võimud kehtestavad hoiuste väljavoolu piiramiseks kapitalikontrollid, mis meie silmis võrduks pangahoiuste maksejõuetusega,» hoiatas sel nädalal reitinguagentuur Moody’s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles