Sündinud on uus plaan asuda internetti pakkuma kosmosest

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The SpaceX Dragon nimeline seade lähenemas rahvusvahelisele kosmosejaamale.
The SpaceX Dragon nimeline seade lähenemas rahvusvahelisele kosmosejaamale. Foto: NASA/REUTERS

USA kosmoseettevõtte SpaceX on vaatamata varasemate sarnaste ettevõtmiste luhtumisele palunud valitsuselt luba asuda testima globaalse internetiteenuse pakkumist kosmosest.

Ettevõtte plaan näeb ette teenuse käivitamiseks 4000 väikesest ja odavast satelliidist koosneva võrgustiku kasutamist ja nende abil kõrge kiirusega interneti pakkumist üle kogu maailma. Esmalt võib see osutuda suureks konkurendiks praegustele telekomiettevõtetele, teisalt pakkuda internetti piirkondades, kus inimestel pole sellele siiani ligipääsu, kirjutab Washington Post.

Sarnase plaaniga tuli juba 1990. aastatel välja näiteks Bill Gates, kuid nii tema kui mitmete teised plaanid on liiga kõrge hinna, tehniliste raskuste või sagedusalade kattuvuse tõttu tõttu nurjunud. SpaceX'il on on aga oma kanderakett ja väikesatelliidid, mis peaksid teenuse loomise märgatavalt odavamaks muutma.

Spacex plaanib oma projekti testimistega alustada järgmisel aastal ja kui kõik läheb hästi, siis viie aasta pärast teenusega turul olla.

Testimiste käigus lennutab SpaceX kanderaketiga Falcon 9 orbiidile satelliidid, mis viiakse ühendusse kolme Lääneranniku maapealse jaamaga, et katsetada, kas antennidel põhinev tehnoloogia võimaldab maale kiiret ja katkestusteta internetti maale levitada.

Ka Google ja Fidelity investeerisid hiljuti miljard dollarit SpaceX'sse, et satelliidiinterneti projekti toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles