Kreeka kõneluste atmosfäär kisub süngeks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipud Ateenas pilvelõhkuja ees.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipud Ateenas pilvelõhkuja ees. Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Kreeka ja kreeditoride vahel lendab edasi-tagasi pabereid pakkumistega ning sellega hakati vaat et juba harjuma. Viimase korraga läks aga midagi tõsiselt teisiti, kirjutab Financial Times: ettevaatlik optimism annab tempokalt maad hirmule ja kahtlustele.

Möödas on ajad mil eraviisiliselt kinnitati, et küllap lõpuks ikkagi kuidagi kokkuleppele jõutakse ning Kreeka saab enne abipaketi tärminit – juuni lõpus – rahasüsti kätte.

Nüüd on kõnelustesse kaasatud ametnikud mures, et Ateena on teinud tõsise valearvestuse. Neile tundub, et Kreeka valitsus venitab tahtlikult läbirääkimistega ja usub, et kreeditoridel ütleb viimasel sekundil närv üles ning nad nõustuvad võlad korstnasse kirjutama ja abiraha vaid väheste nõudmistega välja laduma.

«Nad ei taha meiega diili, nad tahavad lihtsalt võlaleevendust,» ütles pärast Kreeka viimase pakkumise laekumist üks kõrge kreeditoride esindaja. «Ma arvan, et nad ei paindu. Nad ootavad, et meil närv üles ütleks, aga seda ei juhtu,» lisas ta. «Nad ei saa aru, et me ei ole tagasi aastas 2012, kui eurooplased olid valmis lihtsalt probleemi suunas raha loopima.»

Meeleolu on mõru ka Euroopa Komisjonis, mida pikemat aega peeti Kreeka lähimaks liitlaseks kogu konfliktis. Eile Strasbourgis toimunud komisjoni koosolekuga kursisolevate ametnike sõnul ütles juht Jean-Claude Juncker, et Ateena on «Euroopa Komisjoni kaotanud».

«Nad ei mõistnud, et väikeste ja keskmise suurusega liikmesriikide parim sõber on Euroopa Komisjon,» ütles üks ametnik, meenutades Junckeri märkusi volinike ringis.

«Mina pakun, et kreeklased rehkendavad aega, millal pauk peaks käima, ning siis peaksime meie [nende arvates] järele andma,» ütles teine kõnelustesse kaasatud kõrge ametnik. «Ma kardan, et nad pole ikka veel aru saanud, millal see pauk tegelikult käib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles