Swedbank: ekspordimaht kasvab, kuigi käive väheneb

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik

Kuigi aprillis jäi ekspordikäive mulluse sama kuuga võrreldes samale tasemele, siis ekspordimaht on tegelikult kasvanud. Väljaveetud kaupadest saadud tulu vähenemise põhjuseks on ekspordihindade langus, kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Kuna Eesti suurim eksportiv sektor suunab oma käibest ligikaudu 70 protsenti välisturule, siis hindade langus koos nõrga välisnõudlusega on peamine põhjus, miks ettevõtete käibe kasv on pidurdunud,» ütles Mertsina.

Lisaks ekspordihindadele on languses ka impordi hinnad, kuid seda langust pidurdab nõrgem euro. «Euro nõrgenemine mõjub meie ekspordi konkurentsivõimele küll positiivselt ning tõstab osa sisseostetud kauba hinda, kuid see puudutab otseselt vaid ligikaudu kolmandikku meie väliskaubandusest, mis toimub dollaris,» ütles Mertsina.

Ekspordist rohkem kahanenud import on parandanud väliskaubanduse tasakaalu, mis on Mertsina sõnul omakorda toeks majanduskasvule.

Aastases võrdluses on eksport Venemaale vähenenud sel aastal juba 187 miljonit eurot, kuid ligi kolmandik sellest langusest tuleb re-eksporditavatest ehitusmasinatest, mille mõju Eesti majandusele on Mertsina hinnangul minimaalne. «Läti-suunaline ekspordi langus on üsna laiapõhjaline ning selle taga on peamiselt vähenenud piima, keemia- ja tekstiilitoodete, mineraalsete toodete, sealhulgas elektrienergia ja transpordivahendite väljavedu,» ütles ta.

Kõige enam on kaupade ekspordis suurenenud sel aastal aga Rootsi- ja Hollandi-suunalise väljaveo maht ja osakaal. Kui Hollandi puhul tuleb kasv Mertsina sõnul valdavalt põlevkivikütteõli ekspordi kasvust, siis Rootsi suunal on kasvanud kõige enam elektroonikatoodete ning mööbli ja puitmajade eksport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles