Soini: Soome on usaldusväärsem kui Kreeka võimupartei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Timo Soini
Soome välisminister Timo Soini Foto: SCANPIX

Soome on rahvusvahelistes suhtes usaldusväärsem kui vasakradikaalse Syriza juhitav Kreek valitsus, ütles Soome euroskeptiline välisminister Timo Soini teisipäeval.

«Soomet ei saa võrrelda Syrizaga, mis ei täida oma rahvusvahelisi kohustusi,» ütles Brüsselis visiidil viibiv Soini Soome uudisteagentuurile STT.

Välisminister kinnitas, et Soome täidab oma kohustusi eurotsooni rahanduskriisis, sealhulgas jätkab makseid Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM), ehkki instrumendiga liitumise kiitiks heaks eelmine Soome valitsus, kuhu Soini Põlissoomlased ei kuulunud.

Soini toonitas, et Kreekale ei anta automaatselt täiendavat abi, mida see võib ESMi kaudu taotleda. «Selleks tuleb ELi liikmesriikidega läbi rääkida, siseriiklikult esitatakse ESMiga seotud otsused parlamendi suurele komisjonile.»

Soome eduskunna suurel komisjonil on 25 liiget ning see koostab parlamendi seisukoha ELi seadusandluse küsimustes.

Soini sõnadele vaatamata ei vastusta Soome uus valitsus ilmselt uut abilaenu Kreekale.

Kreeka valitsuse ja ELi ning IMFi läbirääkimistel on valitsenud patiseis juba üle nelja kuu. Osapooled ei ole jõudnud kokkuleppele Kreeka reformikavas, mille heakskiitmise korral saaks Ateena 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse. ELi ja IMFi kreeditorid nõuavad laenumakse tingimustena Ateenalt karme tööjõuturu- ja pensionireforme.

Kreeka otsustas neljapäeval juunikuised laenumaksed ühte liita. Riigil tuleb seega maksta tagasi kuu lõpuks 1,6 miljardit eurot võlga.

ESMi maksimaalne laenumaht on 500 miljardit eurot, millest on seni välja laenatud 50 miljonit.

Põlissoomlased hääletasid 2012. aastal ESMi loomise vastu. «Nüüd, mil see eksisteerib, on see osa Soome kohustustest ja poliitikatest,» sõnas välisminister.

Soome uus valitsus koosseisus Keskerakond, Põlissoomlased ja Koonderakond astus ametisse 29. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles