Apple'i olulisim uuendus võib olla tehisintellekti algega digiabiline

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Craig Federighi tutvustab konverentsil Proactive teenust
Craig Federighi tutvustab konverentsil Proactive teenust Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Eile oma iga-aastast üleilmset konverentsi pidanud Apple pakkus välja, et selle aasta olulisimaks uuenduseks kasutajaile võib saada digitaalne abimees nimega Proactive - ekraani ülaosas asuv teenus, mis pakub iOS'i ja Mac'i kasutajaile jooksvalt temale vajalikku infot, meeldetuletusi ja märguandeid.

Proactice kogub nimelt infot sellistest teenustest nagu Kontaktid, Kalender, Facebook ja paljudest teistest  kolmandate osapoolte äppidest. Nende põhjal toob Proactive kasutajale päeva vältel pidevalt asjakohast infojuga. Näiteks pakutakse Spotlight-nimelise rakenduse abil lõuna paiku inimestele nende töökoha lähedal asuvaid kohvikuid ning kõrvaklappide ühendamisel käivitatakse kohe seadmes olev muusikanimistu. Kusjuures rakendus õpib pidevalt oma kasutaja käitumisharjumusi ja parandab ennast neist lähtuvalt, teatab Popular Science.

Apple'i uus taustapõhine otsingusüsteem on osaks kasvavast trendist tekitada inimese kõrvale igapäevane tehisintellekt ning pakkuda konreetselt inimesele tema käitumise põhjal just talle tõenäoliselt sobivaimaid otsingutulemusi. Sarnase tee on võtnud ette näiteks Google oma Google Now teenusega ning ka Microsofti Cortana õpib kasutaja harjumustest, et pakkuda just talle sobivat infot. 

Apple plaanib Google'ist ja Microsoftist eristuda seeläbi, et pakub kasutajaile konkurentidega võrreldes suuremat turvalisust ja ja privaatsust. «Me teeme seda viisil, mis ei ohusta teie privaatsust. Informatsioon jääb teie seadmesse ja teie enda kontrolli alla, see pole kuidagi seotud teie Apple ID või teiste teenustega,» ütles ettevõtte tarkvaraarenduse valdkonda juhtiv asepresident Craig Federini.

Platvormiuuendused, uus muusikateenus ja kellaäpid

Konverentsi eel on juba mitmel korral tutvustatud Apple’i võimalikke teisi selleaastaseid uuendusi ning seni tundub, et kõik ennustused on paika pidanud.

The Verge teatel tutvustati näiteks uut operatsioonisüsteemi nimega OS X, tuntud ka kui El Capitan. See toob kaasa näiteks mitmeid mugavusuuendusi veebilehitseja Safari jaoks ning uue navigatsiooniriba, mis võimaldab kiirelt rakenduste ja avavaadete vahel liikuda.

Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Mobiilsetele seadmete valmiv uus platvorm iOS9 peaks vähendama seadmete akukasutust ning tahvlikasutajail on võimalus hoida avalehel teineteise kõrval samaaegselt avatuna kahte rakendust.  Apple maps hakkab aga pakkuma (esialgu) suurlinnade ühsitranspordimarsruute.

Apple’i kell saab eilsete tutvustuste põhjal olulise tarkvarauuenduse nimega watchOS 2. Näiteks kaasneb sellega saabuvatest sündmustest ülevaate saamise võimalus ning e-kirju ei saa mitte enam ainult lugeda, vaid neile ka vastata. Ka tarkvaraarendajad saavad nüüd paremad võimalused kella jaoks mõeldud äppide loomiseks, näiteks saavad rakendused ligipääsu kella kõlaritele ja seega on tee avatud muusikaäppide loomiseks.

Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Juba varem on vastukaja saanud ka Spotifyga konkureerima asuv uus rakendus Apple Music, mille kasutajad saavad 10-dollarilise kuutasu eest mängida tohutust valikust maha oma lemmikesitajate lugusid ja vaadata nende videoid HD-kvaliteedis, Apple lõi selle teenuse jaoks lausa oma raadiojaama nimega Beats 1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles