Soome alustas elektri müüki Venemaale

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid Soomes.
Kõrgepingeliinid Soomes. Foto: Juhani Eskelinen, Fingrid OY

Seni Venemaalt elektrienergiat vaid importinud Soome alustas pühapäeval Venemaale eksporti 140 megavatise võimsusega ühenduse kaudu, teatas Soome jaotusvõrk Fingrid.

«Elektri hind on olnud Põhjamaal nii soodne, et selle müük Venemaale on hakanud ära tasuma. Äri on seisnud turuhinna taga,» ütles Fingridi arendusjuht Timo Kaukonen Soome rahvusringhäälingule Yle.

Elektri soodsam hind Põhjamaades tuleneb Kaukola sõnul sellest, et pärast talve on väga palju hüdroenergiat saadaval, tuulevõimsusi on viimasel ajal palju installeeritud ning tuumajaamad töötavad samuti täistuuridel.

Soome on Venemaalt aastaid elektrit importinud. Toodava elektri hind oli mitte turuhind, vaid administratiivselt määratud. Eelmise aasta lõpus leppis Soome Venemaaga kokku aga senisest rohkem turuhinnal põhineva mudeli rakendamises, samuti lepiti kokku ühe Viiburi 400-kilovoldise kandeliini kasutamises elektri müügiks Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles