Juncker keeldus kohtumast Tsiprasega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Pärast äsja Brüsselis tehtud pilti on läbisaamine jäisem.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Pärast äsja Brüsselis tehtud pilti on läbisaamine jäisem. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Alexis Tsipras soovis eile kohtuda Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, kuid too ütles ärritunult «ei». Junckerit solvasid Tsiprase sõnad tema ettepanekute aadressil abipaketi päästmiseks.

Tsipras ja Juncker olid kolmapäeval Brüsselis koos istunud ning viimase poolt koos IMFi ja EKPga kokkuklopsitud kompromissettepanekut vaaginud.

Pärast kohtumist Junckeriga rääkis Tsipras «edusammudest», kirjutab Financial Times. Oma reedeses kõnes koduse parlamendi ees selgitas Tsipras aga tuliselt, kuivõrd «ebameeldivalt üllatunud» oli ta Junckeri poolt esitatud «absurdsete» ja «irratsionaalsete, väljapressivate nõudmiste» peale.

«Ma tahaksin uskuda, et see ettepanek oli Euroopa õnnetu hetk, või vähemalt halb läbirääkimistrikk, ning et needsamad inimesed, kes selle esitasid, võtavad selle väga varsti tagasi,» ütles Tsipras Kreeka rahvaesindajatele.

Ühe Saksamaale G7 tippkohtumisele saabunud kõrge ametniku sõnutsi ei näe Juncker enam mõtet Tsiprasega midagi arutada.

Üks kõrge Kreeka ametnik eitas aga, et Tsipras soovis Junckeriga kohtuda. Ta rõhutas, et Kreekal on praegu probleeme Berliiniga, mitte Junckeri ega Brüsseliga.

G7 ametnik kinnitas, et kreeditoridele tuli üllatusena nii see, kuidas Tsipras parlamendis nende pakkumise põrmustas, kui ka Ateena otsus mitte kanda reedel IMFile üle 300 miljoni eurost laenumakset.

Pärast kolmapäevast kohtumist olevat ELi esindajad uskunud, et Kreeka kannab reedel raha üle.

Vaatamata viperusele Junckeriga pidas Tsipras eile siiski taas maha järjekordsed telefonikõned Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi Francois Hollande’iga, ütlesid euroametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles