Wal-Marti asutaja: olen kõike teistelt kopeerinud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wal-Marti kaubamaja.
Wal-Marti kaubamaja. Foto: SCANPIX

Maailma suurima erakätes tööandja Wal-Mart 1992. aastal surnud asutaja Sam Walton tunnistas raamatus «Made in America», et ehitas äriimpeeriumi üles konkurentide häid ideid kopeerides, vahendab Business Insider.

Üks Waltoni esimesi töökohti oli 1940ndatel allahindlusketi Ben Franklin frantsiisikaupluse juhtimine. Kaupluse juhatajana veetis ta aga suure osa ajast hoopis teisel pool teed asuva konkurendi poes - vaadeldes hindu, väljapanekut, töötajate tegevusi.

Hiljem, kui Walton avas esimese Wal-Marti eelkäija Arkansase osariigis, kopeeris ta aga kõik Ben Franklini ketilt - arvepidamissüsteemist kuni kaubariiulite paigutamiseni.

Kui ta luges ajalehest esimestest iseteeninduskassadest, sõitis ta öö läbi bussiga, et kahes väikelinnas seda kontseptsiooni oma silmaga uurida. Kuna süsteem talle meeldis, võttis ta selle otsese koopiana ka oma poodides kasutusele.

Tänaseks päevaks on Wal-Martist saanud maailma suurim erakätes tööandja, millel on üle maailma 11 000 kauplust ning aastakäive ulatub pea poole triljoni dollarini.

Wal-Marti tegevjuht Doug McMillon ütleb häbenemata, et konkurentide kopeerimine on siiani ettevõtte strateegia tuumaks.

«Kui tuletada meelde Sam Waltoni tegevust, siis teistelt õppimine on meil geenides. Heade ideede kopeerimine. Ära ole nii uhke, et jätad hea idee rakendamata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles