Andres Ammas: allkirjad aktsiisitõusu vastu on koalitsioonile kui kärbse pirin

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Ammas
Andres Ammas Foto: Riigikogu kantselei

Rahanduskomisjon ei nõustunud täna Vabaerakonna algatatud kollektiivse pöördumisega jätta ära kütuseaktsiisi järsk tõus. Komisjoni vabaerakondlasest liige Andres Ammas oli komisjoni enamuse suhtumises pettunud.

«Näha on, et koalitsioonierakonnad suhtuvad kodanike pöördumistesse mitte kui demokraatlikku tahteavaldusse, vaid kui kärbse pirinasse,» ütles Ammas. «Üle tuhande inimese on avaldanud toetust aktsiisitõusuvastasele pöördumisele. Tuhandeid allkirju lisab Vabaerakonna algatusele lähiajal Keskerakond. Tegu on võimsa ja otsese signaaliga, et kütuseaktsiisi järsku tõusu tajub ühiskond suure ebaõigluse ja mõtlematu sammuna,» rääkis Ammas, «vastutustundlik koalitsioon kahetseks oma tormakust ja teeks paar sammu tagasi.»

Ammase sõnul esitab Vabaerakond valitsuse eelnõule üle kümne muudatusettepaneku, mille seas on tulumaksuvaba miinimumi otsustav tõus, maksusoodustuste säilitamine ning kütuseaktsiisi tõusu tühistamine.

«Kütuseaktsiisi ja majutusteenuste käibemaksu hiigeltõusu varjus kärbib valitsus tulumaksusoodustusi,» jätkas Ammas. «Mahakantava tulumaksu summa väheneb 720 euro võrra, lastega perede tulumaksusoodustused fikseeritakse 154 euro tasemele ega tõsteta, lõpetatakse tulumaksu tagasimaksed täiskasvanute huvihariduse osas. Kokku loob see olukorra, kus riik koondab enda kätte rohkem raha ja ise otsustab, kuidas seda jagada. Usaldusest ja inimeste valikutega arvestamisest me siin rääkida ei saa,» oli Ammas pettunud.

Vabaerakonna algatatud kollektiivne pöördumine «Kütuseaktsiisi järsk tõus tuleb ära jätta!» kogus üle 1100 toetusallkirja ja oli riigikogule üle antud 25. mail. Pöördujad kutsuvad riigikogu saadikuid erakonnakuuluvusest sõltumata hääletama kütuseaktsiisi tõusu vastu, käivitama debatti Eesti maksupoliitika tuleviku teemal ning tellima süvaanalüüsi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles