Prantsusmaa reorganiseerib riikliku reaktoritootja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Areva töötajad Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitusel.
Areva töötajad Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitusel. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Prantsusmaa valitsus teatas eile plaanist rekapitaliseerida riigile kuuluv tööstuskontsern Areva ja kiita heaks riigi enamusosalusega elektritootja EDF kava võtta üle Areva tuumareaktorite äri.

Areva ja EDFi projekteerimine, projektijuhtimine ja müük koonduvad nüüd ühte ettevõttesse, vahendas Prantsuse presidendi Francois Hollande'i kabinetist tulnud teadet Reuters.

EDFist saab peamine aktsionär reaktoriäris, Arevale jääb strateegiline osalus. «Liitumine võimaldab ajada ambitsioonikat ekspordipoliitikat ning tulevikus uuendada Prantsuse tuumajaamad,» seisis valitsuse teadaandes.

Euroopa suurim elektrienergia tootja EDF, mille aktsiad on noteeritud Pariisi börsil, kuulub 85 protsendi ulatuses Prantsuse valitsusele. Ettevõte opereerib Prantsusmaal 58 Areva ehitatud tuumareaktorit.

Mullu poole miljardi euro suuruse kahjumi tootnud Areva on viimastel aastatel hädas olnud uute reaktorite müügiga. Oma osa selles on ka Soomes siiani poolelioleval Olkiluoto 3 tuumajaamal, mille ehitust alustas ettevõte kümme aastat tagasi ning mille valmimistähtaeg on muudkui edasi lükkunud ja ehituskulud aina suurenenud.

Lõpliku tehingu vormistamiseks kulub Areval ja EDFil kuu, ka täpne hind pole veel teada. Reutersi teatel on tuumareaktori divisjon Areva bilansis 2,7 miljardi euroga, aga EDF plaanib selle eest maksta kõige rohkem kaks miljardit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles