Vaata, kui palju maksavad Eesti ettevõtted tulumaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Puusaag.
Jaan Puusaag. Foto: Peeter Langovits.

Poliitikud on aeg-ajalt näidanud üles soovi seada sisse ettevõtete klassikaline tulumaks. Ent kui võrrelda ettevõtete kogukasumit ja selle pealt makstud tulumaksu selgub, et meil sisuliselt juba on see.

Eestis on süsteem, kus teenitud, ent firmast välja võtmata kasumi pealt tulumaksu pole. Nii IRL, sotsiaaldemokraadid kui Keskerakond on leidnud, et selle võiks taastada vahemikus seitse kuni 15 protsenti.

TNS Emor tegi läinud novembris Äripäeva palvel küsitluse, kus selgus, et neli tippjuhti viiest on ettevõtete klassikalise tulumaksu vastu. Üks nendest on ka käesoleva tabeli andmed koostanud Krimelte tegevjuht Jaan Puusaag. Ta juhtis tähelepanu maksukogumise dünaamikale – tulumaksu osa ettevõtete kogukasumist on tõusuteel ning 15-protsendine kohustuslik tulumaks tema sõnul riigi kogutavat summat ei kergitaks. «Kahtlen, et maksulaekumine tõuseks – ettevõtted hakkavad optimeerima,» ütles Puusaag.

Tema sõnul on klassikaline tulumaks ebaõiglane, sest ettevõttel ei pruugi maksmise hetkel üldse pangakontol raha olla. Ta tõi näiteks ettevõtte, mille kasum on miljon eurot. Isegi, kui tal on miljon eurot kasumit, võib arvel olla miinus, sest raha on läinud arveldamistesse, toormesse ning ettevõtted on andnud krediiti ja makseajaga arveid, märkis ettevõtja. Klassikaline tulumaks sunniks eraldi seda raha planeerima ja see viib optimeerimiseni.

Seejuures oleks näiteks Krimeltele klassikaline tulumaks kasulik, samamoodi nagu ka teistele küpsetele ettevõtetele, kes maksavad dividende.

Just selle pärast on tema sõnul ka õiglane ka praegune süsteem, kus ettevõte maksab dividende ja tulumaksu siis, kui ta saab seda endale lubada. «Pregune süsteem soosib just alustavat ettevõtet, kellel on teenitavat kasumit hädasti vaja ettevõtte arendamiseks,» märkis Puusaag.

«Poliitikud ei saa väga hästi aru, mida kasum tähendab – neile ongi see lihtsustatult nagu miljon pangakontol,» ütles ta, lisades, et kumbki meie majandusministritest ei teadnud, kui palju ettevõtted täna oma kasumist dividendideks maksavad.

Puusaag tõdes, et üks levinud vastuargument praegusele tulumaksule on, et välismaised emaettevõtted viivad kasumi tähtajatu laenuna välja. Ent pole teada, kui suur see protsent on, sõnas Puusaag. Ta märkis, et avalikkuse survel on näiteks pangad juba hakanud tulumaksu maksma. «Me ei tea, kui suure summa kasumit Eestisse ei tekiks, sest firmad ei suunaks enam raha siia,» nentis Puusaag, et raha tuuakse ka siia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles