Kuidas edukalt palgatõusu küsida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui su ülemus ei tule sinu palgatõususoovile vastu, pead sa mõistma, et eitav vastus ei pruugi tegelikult olla just sinu isikuga seotud.
Kui su ülemus ei tule sinu palgatõususoovile vastu, pead sa mõistma, et eitav vastus ei pruugi tegelikult olla just sinu isikuga seotud. Foto: PantherMedia

Palgaläbirääkimistel ei tohiks kunagi hea juhuse peale välja minna, vaid kindlasti tuleks konkreetne strateegia paika panna juba varem. Koolitaja Bernard Marr annab portaalis Linkedin Pulse mõned kasulikud nipid, mida meeles pidada.

Vali õige ajastus

Uuri välja, millal järgmise aasta eelarved ning palgafondi suurus paika pannakse ning alusta oma ülemusega läbirääkimisi veidi enne seda.

Varusta ennast toetavate materjalidega

Loo nimekiri saavutustest  ja arengutest, mis sinu hinnangul võiks sinu palgatõusu soovi toetada. Mõnikord on juhid omaenda tööga nii hõivatud, et ei pruugi oma alluvate kõigi tegemistega alati kursis olla.

Tee ära kodutöö

Tee endale selgeks, millise palganumbri küsimine oleks mõistlik ja õigustatud. Pea silmas oma ettevõtte palgapoliitikat ning samuti ei tee paha ka välja uurida, kui palju maksavad konkurendid samalaadse töö eest. Samas, ära käi ise kunagi esimest numbrit välja, vaid lase ülemusel teha esimene pakkumine.

Too välja oma ameti keskmine palk turul

Selle asemel, et ähvardada töökohalt lahkumisega, saaks ülemusele öelda pigem midagi sellist: ma armastan oma tööd siin, aga ma olen aru saanud, et samal positsioonil makstakse teistes ettevõtetes keskmiselt nii ja nii palju.

Räägi ettevõtte, mitte enda kasudest

Tööandja tahab kuulda sellest, kuidas sa suudad täita ettevõtte vajadusi ning seda, millist lisa kasu sa ettevõttele tood.

Jää faktide juurde

Selle asemel, et oma töökoormuse pärast viriseda või väita, et sa lihtsalt väärid palgatõusu, argumenteeri faktidele toetudes. Too välja oma saavutused,  kohustused, üldie turuseis jne.

Võta eitav vastus rahulikult vastu

Kui su ülemus ei tule sinu palgatõususoovile vastu, pead sa mõistma, et eitav vastus ei pruugi tegelikult olla just sinu isikuga seotud. Küsi, kas ja kuidas sa saaksid järgmisel korral oma šansse suurendada ning kas järgneva poole aasta jooksul on mõtet läbirääkimisi uuesti alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles