Kuidas ei tohiks palgatõusu küsida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgatõus
Palgatõus Foto: SCANPIX

Palgatõusu küsimine on alati närvesööv ja keeruline tegevus. Inimestele ei meeldi tavaliselt rahast rääkida ning selle juurde küsimine ei ole tihtipeale mugav tegevus. Koolitaja Bernard Marr vahendab portaalis Linkedin Pulse nippe, mida palgatõusu küsimisel meeles pidada.

Iga asja tegemiseks on alati õiged ja valed viisid ning see kehtib ka palga juurde küsimise puhul.

VALED STRATEEGIAD:

Aasta lõpus toimuva arenguvestluse ootamine

Paljudes ettevõtetes on muutused palgafondis kindlaks määratud juba enne arenguvestlust.

Oma palgatõusu põhjendamata jätmine

Lihtsalt palga juurde küsimine ei vii tavaliselt sihile. Kõik inimesed tahaks rohkem teenida, kuid selleks, et palka ka reaalselt tõstetaks, tuleb tööandjale konkreetselt selgeks teha, miks sa selle välja teeninud oled või millist lisaväärtust sa ettevõttele pakud.

Liiga kõrge palgatõususoov

Kui sinu ettevõte pakub tavaliselt paariprotsendilist palgatõusu ning sa lajatad lauale 10protsendilise soovi, siis peab sul olema väga head põhjused, miks tööandja seda kaaluma peaks.

Lahkumisega ähvardamine

Isegi kui su ülemus on sunnitud kapituleeruma, annab see talle selge signaali, et sa ei seo oma tulevikku tema ettevõttega. Samuti tuleb endalt küsida, kas sa oled tõepoolest valmis lahkumisavalduse lauale panama, juhul kui sa soovitud palgatõusu ei näe?

Enda vajaduste ületähtsustamine

Tööandjad ei määra palgatõusu sinu isiklike vajaduste järgi. Neid ei huvita sinu laenud, võlad või üürimaksete tõus.

Virisemine ja kaeblemine

See pole mitte ainult maitsetu, vaid ka ebaefektiivne viis palka juurde küsida.

Vihastamine eitava vastuse puhul

Endast välja minemine ning vihastamine ei mõju sinu ja su ülemuse suhetele eriti hästi. Eitava vastusega tuleb leppida ning rahulikult oma tulevikuplaanid ka ümber sättida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles