Eesti Pank sai loa osta Eleringi võlakirju

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elering
Elering Foto: elering.ee

Eile andis andis Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu Eesti Pangale erandkorras loa osta varaostukava raames alates juunist asendusostudena ka võrguettevõtte Elering võlakirju. Seni on Eesti Pank ostnud varaostukava raames ainult Euroopa institutsioonide võlakirju.

EKP nõukogu tegi erandi, kuna erinevalt teistest euroala riikide keskpankadest pole Eesti Pangal võimalik osta järelturult oma valitsuse võlakirju, teatas pank.

Euroopa Keskpanga nõukogu oli varasema otsusega näinud ette, et erand võidakse teha juhul, kui mõne riigi keskpank ei saa järelturult vajalikus mahus valitsuse või riiklike agentuuride võlakirju osta. Sellisel juhul on keskpangal võimalik küsida erandkorras luba teatud avaliku sektori mittefinantsettevõtte võlakirjade ostmiseks. Eesti Pank küsis erandit riigile kuuluva võrguettevõtte Elering võlakirjade ostuks ning 3. juunil andis Euroopa Keskpanga nõukogu selleks loa.

Eleringi võlakirjade ostmist järelturult käsitleb Eesti Pank võimalusena, aga mitte kohustusena. Konkreetne ostuotsus oleneb vara kättesaadavusest ja hinnast turul, teatas pank.

Eleringi emiteeritud võlakirjade maht on panga teatel varaostukava kogustega võrreldes üsna väike. Elering on ühe emissiooni raames välja andnud 225 miljoni euro väärtuses võlakirju ning keskpangad tohivad osta kuni neljandiku ühest emissioonist. Seega saaks Eesti Pank osta kõige rohkem veidi üle 56 miljoni euro eest Eleringi võlakirju. See oleks umbes pool sellest võlakirjade mahust, mida Eesti Pank iga kuu varaostukava raames ostab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles