Riigikogu ESMi strateegia muutmist kinnitama ei pea

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa rahanduse vihmavari, päästefond ESM on hädas kõrge reitinguga võlakirjade negatiivse tootlusega.
Euroopa rahanduse vihmavari, päästefond ESM on hädas kõrge reitinguga võlakirjade negatiivse tootlusega. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Euroopa päästefondi ESM investeerimisstrateegia muutmine ei vaja Eestis riigikogu heakskiitu, erinevalt näiteks Saksamaast, kus Bundestag peab muudatuse kinnitama.

Rahandusministeeriumi teatel rakenduvad ESMi strateegia muutused siis, kui ESMi direktorite nõukogu on need heaks kiitnud. «Eesti puhul neid muudatusi riigikogu kinnitama ei pea,» ütles ministeeriumi avalike suhete peaspetsialist Liisi Poll.

Rahandusministeeriumi selgituse kohaselt on ESMil kaks nimekirja varast, kuhu ta võib investeerida: üldine ja laiendatud.

Üldnimekirja järgi investeeritakse ESMi 80 miljardist eurost 75 miljardit. Selles nimekirjas krediidireitingu nõudeid ei alandata, kuid nimekiri pikeneb. «Üldnimekirja lisanduvad mõned uued võlakirja emitendid nagu näiteks seni laiendatud nimekirjas olnud euroala välised valitsusagentuurid, finantsinstitutsioonid,» ütles Poll.

«Laiendatud nimekirjas, mille järgi investeeritakse 5 miljardit eurot sisemakstud kapitalist, alandatakse mõningatel emitentide gruppidel minimaalselt nõutavat reitingut AA-lt A-le,» lisas Poll.

Eelmisel nädalal teatas Reuters, et ESM on hädas sissemakstud kapitalile positiivse tootluse tagamisega ning seetõttu otsustati muuta investeerimisstrateegiat.

«Praegustes turutingimustes on mõnes varagrupis negatiivne tootlus. Nimekirju muudetaksegi selleks, et võimaldada ESMil leevendada praegusest turuolukorrast tingitud mõjusid. Muudatuste mõju investeeringuportfelli kvaliteedile on marginaalne,» kommenteeris Poll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles