Eesti sideettevõtted on Microsofti WiFi-plaanide osas äraootavad

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft
Microsoft Foto: SAM YEH/AFP

Eesti mobiilsideoperaatorid on äraootavad Microsofti plaani osas luua ülemaailmne WiFi võrgustik.

«Kõik sellised initsiatiivid, mis on suunatud inimeste omavahelise suhtlemise parandamiseks, on tervitatavad - mida rohkem avalikke võrke, seda  parem. Iseküsimus on, kas sellise alternatiivse võrguga näiteks terve riigi katmine on majanduslikult otstarbekas. Eriti nendes piirkondades, mis on täna juba erinevate võrkudega kaetud,» kommenteeris Postimehele Microsofti plaane Eesti Telekomi operaatorüksuse juht Holger Haljand.

Haljandi sõnul võib Microsofti plaan olla aga otstarbekas arengumaades, kus avalikud võrgud puuduvad või kus nende katvus on väike. «Kuna hetkel pole Microsofti plaanide täpsemad tagamaad ja mastaap teada, on raske prognoosida ka selle ettevõtmise mõju,» arvas ta.

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul on aga ettevõte valmis Microsofti plaaniga kaasa minema.

«Suures plaanis on konkurents ja uued teenused tarbijatele kindlasti kasulikud. Kui Microsoft tahaks meilt kiiret mobiilsidevõrku rentida, siis me oleme uuendustele avatud,» ütles Virkebau Postimehele.

Virkebau sõnul WiFi ja tasuline andmeside täiendavad üksteist, kuid hetkel on liiga vähe infot, et öelda, kas Microsofti teenus Eestis midagi muudaks.

«Juba praegu on maailmas kasutusel palju samalaadseid teenuseid nagu Boingo, iPass ja Fon. Microsoft on raskekaallane ja neil on ressurssi, et sellist teenust edasi arendada ja lisada uusi võimalusi,» märkis Tele2 tegevjuht.

Tema sõnul on võimalik, et Microsofti plaan on sarnane Google’i Fi projektiga, mis kombineerib WiFi ja erinevate operaatorite LTE-ühendusi, kuid on Eesti hinnatasemega võrreldes kallis.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson lisas, et Microsofti värske plaan teha ülemaailmse WiFi võrguga internetile juurdepääs võimalikuks tänasest veelgi suuremale hulgale inimkonnast on igati tervitatav. Ennekõike paistab see initsiatiiv puudutavat vähem arenenud riike koos nende piirkondadega, kus kogu maad katvad fiks- või mobiilivõrgud puuduvad.

 «Eestis me ei seisa silmitsi selliste mureküsimustega, mida Microsofti selline initsiatiiv lahendada soovib. Meil on internetiteenus hõlpsalt kättesaadav üle kogu riigi, samuti on mobiilse interneti hinnad tarbijasõbralikud ja soodsad,» lisas Kaarelson. «Viimasel kümnendil on Eesti sideoperaatorid olnud mobiilivõrkude ja mobiilse interneti teenuse arendamisel teerajajad siinses regioonis. Eesti oli näiteks ka esimene riik Euroopas, mis sai täielikult kaetud uue põlvkonna 4G levialaga ja seda juba 2012. aasta suvel.»

 Kaarelsoni sõnul ootavadki tänasel päeval  interneti kasutajad üle kogu maailma teenuse saadavust kõikjal punktides, kus liigutakse, ja seetõttu on ka sideoperaatorite poolt pakutav mobiilse interneti teenus oluliselt paremini klientide vajadusi ja ootusi täitev kui seda võiks olla Microsofti valitud WiFi tehnoloogia.

«WiFi sagedustega levialade loomine ei ole võrreldav mobiilivõrkude levialadega, mistõttu pole täna turul ka väga toimivat ärimudelit leidnud selline WiFi tehnoloogial baseeruv idee,» ütles Kaalreson.

Microsoft on värskelt avalikkusesse lekkinud info kohaselt välja töötamas uut teenust nimega Microsoft WiFi, mis peaks tagama «muretu» ligipääsu internetile kogu maailmas.

Teenus tuleb turule platvormide Windows, Mac, Android, iOS ja Windows Phone kasutajatele.  «Kinnitame, et oleme töötamas uue teenuse nimega Microsoft WiFi kallal, mis toob muretu WiFi miljonitele. Anname täiendavat infot esimesel võimalusel,» kinnitas Microsofti pressiesindaja eile VentureBeatile.

Teenuse mõte on väljaande andmetel selles, et see võimaldab inimestel olla online püsivalt ja kus iganes olles.  Kasutajatel tuleb teenusesse vaid korra sisse logida ning ta jääb võrku tohutu hulga WiFi-teenuse pakkujate toel kogu maailmas. Lähimate WiFi-teenuse pakkujate leidmiseks luuakse interaktiivne kaart.

Paraku ei saa teenus olema kättesaadav kõigile.  Kasutaja peab vastama teatud tingimustele enne, kui ta saab endale rakenduse alla laadida ja seda kasutama asuda.

Skype WiFi on nimelt juba töötav teenus, mis lubab kasutajatel internetile ligi pääseda üle kahe miljoni WiFI hotspot' i abil üle maailma ning makstes selle eest Skype’i krediidi arvel iga kasutatud minuti eest.

Esilagsetel andmetel saab Microsoft WiFi olema sarnane teenus, kuid üle 10 miljoni hotspot' iga 130 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles