Taluperenaine: hernes ja kartul jäävad maha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Ida-Virumaal seemnekasvatustalu pidav Pühaoru talu perenaine Maire Uustal ütles, et kui ilm lubab ja rapsi põllult kätte saab, tuleb ta kuidagi omadega välja, kuid olukord on väga kurb.


Rukkilõikusega alustas Pühaoru talu tänavu varem ja selle sai enam-vähem kätte. Kogus on siiski umbes neljandiku võrra väiksem ja kvaliteet pole kiita. Oder oli juba vihmade tõttu vastu maad lamandunud ja terad kasvama läinud, nii et sealt polnud midagi võtta.

Kõrge kvaliteediga söögivilja tänavu igal juhul ei saa, koguni oma pere tarbeks pandud kartul on tänaseks maha kantud.

Hernes jääb Uustali sõnul tänavu täielikult maha. Viimati oli põld nii pehme, et rikkus kombaini ära. Nüüd sõltub talu käekäik sellest, mil määral ilm võimaldab nisu ja rapsi lõigata. Raps on Pühaoru talul külvatud 85-le hektarile, kokku on külvipinda 260 hektarit.

«Eks põllumees annab oma parima, aga raske on, sest näiteks väetisehinnad onmitu korda kasvanud, pluss muud kulutused. Valitsuse poliitika aga ei soosi põllumehi, toetused aitavad vaid tootmiseks hädavajalikke laene ja liisinguid tasuda,» rääkis Uustal.

Oma saaki Pühaoru talu seni kindlustanud ei ole. Perenaine on enda sõnul kuulnud, et seda ei saagi praegu Eestis teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles