Põllumehed: masinaühistud päästaksid väiketalud väljasuremisest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktorid uue peremehe ootel.
Traktorid uue peremehe ootel. Foto: Toomas Huik

Laialdasem masinaühistute loomine maapiirkonnas võimaldaks päästa Eestile omase väiketalupidamise täielikust väljasuremisest, leiavad kogenud põllumehed.

Võrumaal Nursil juba 14 aastat tegutseva masinaühistu tegevjuhi Jaak Kahro sõnul on kogemused näidanud, et igaühel ikka ei tasu põllumasinat osta, kuna see ei tasu 10-20 hektari peale ära, kuid paljudes väiketalupidamistes kasutatavad veneaegsed «põkad» on mõne aja pärast juba ajalugu.

Kuigi paari aasta eest hakkasid ka väiketalunikud linnameeste kombel võitlema, kellel on suurem traktor, nüüd on seegi minevik, vahendasid ERRi Uudised.
Isegi kui talunikud masinaühistu vajalikkusest aru saavad, ei soosi seda hetkel kasutuses olev põllumajandustoetuste süsteem - masinaühistute arengut pärsivad investeeringutoetuste ebasoodsad tingimused ning hetkel on need suunatud vaid põllumajandustootjatele, aga mitte teenust pakkuvatele ühistutele.

Võrumaa masinaühistu juhatuse esimees Janek Mustmaa arvas, et kui tingimused oleksid soodsamad, oleks ka toetuste kasutajaid rohkem, sest nõudlus traktoriteenuste järele aina kasvab ja väiketalunikele lisaks on Võrumaa masinaühistu klientide hulka uue sihtgrupina juurde tulnud linnast maale kolivad noored, kes ei elatu küll põllumajandusest, kuid vajavaksid masinaühistu teenuseid väikese põllulapi hooldamiseks ja oma kartuli mahapanekuks.
Hetkel teenindab 60 liikmega masinaühistu peamiselt Võrumaal asuvaid talusid, kuigi aeg-ajalt tuleb käia ka naabermaakondades abiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles