NASA plaanib Boeingu abiga inimesi kosmosesse lennutada

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing CST-100 kosmoselaeva projektsioon
Boeing CST-100 kosmoselaeva projektsioon Foto: BOEING/REUTERS

USA kosmoseagentuur NASA sõlmis sel nädalal oma ajaloo esimese lepingu eraettevõttega, et asuda selle abil inimesi taas Ameerikast rahvusvahelisse kosmosejaama lennutama ja ka kommertslende sooritama.

Agentuur kavatseb saata Boeingu kosmoselaeva missioonile 2017. aasta lõpus, et viia rahvusvahelisse kosmosejaama uued astronaudid ja tuua maale seal seni olnud, vahendab väljaanne Popular Science.

Konkureeriva lepingu plaanib NASA sõlmida aasta lõpuks ka ettevõttega SpaceX, mis läbis juba mai algul oma kosmosekapsli esimesed testid.

NASA poolt eile esitatud tellimuse kohaselt peab Boeing oma CST-100 nimelise astronautide vedamiseks mõeldud kapsli valmis saama 2017. aastaks. Seni on kapsel projekteerimise lõpetamise faasis ja edasi saab Boeing asuda ehitamise ja testimise kallale.

Nii SpaceX'i kui Boeingu lennumasinad peavad enne astronautide pardale lubamist läbima range sertifitseerimise, teatas NASA.

Seni on astronaute rahvusvahelisse kosmosejaama transportinud vaid NASA ja Venemaa kosmoseagentuur, alates aastast 2011 vaid Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles