FIFA torm tiirutab ümber Nike

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsiooniskandaalid jalgallimaailmas koguvad tuure: USA ametivõimud süüdistavad Brasiilia koondise sponsorit Nike'i mustas diilis Brasiilia föderatsiooniga CBF. Pildil Brasiilia koondise mängija Neymar võistlusdressis, kus Nike'i ja CBFi logod.
Korruptsiooniskandaalid jalgallimaailmas koguvad tuure: USA ametivõimud süüdistavad Brasiilia koondise sponsorit Nike'i mustas diilis Brasiilia föderatsiooniga CBF. Pildil Brasiilia koondise mängija Neymar võistlusdressis, kus Nike'i ja CBFi logod. Foto: Cal Sport Media / Sipa USA

FIFA kohale kogunenud tormipilvede vari puudutab ka USA spordifirmat Niket, kes on Brasiilia jalgpallikoondise sponsor.

Nimelt annavad Ameerika prokurörid oma korruptsioonisüüdistuses mõista, et vahendaja – Brasiilia ärimehe Jose Hawilla kontrollitud ettevõte – aitas 1996. aastal altkäemaksu abil sündida kümneaastasel sponsorlepingul spordifirma (nime nimetamata) ja Brasiilia jalgpalliliidu (CBF) vahel.

See diil näib olevat identne Nike ja CBFi vahel 1996. aastal sõlmitud lepinguga, kirjutab Financial Times.

Nike ütles, et on «jõuliselt igat liiki manipulatsiooni ja altkäemaksu vastu» ning «teeb võimudega koostööd».

USA prokuröride sõnutsi võttis spordifirma CBFiga sponsorluse asjus ühendust juba aastal 1994.

Kui diil Nikega lõpuks sõlmiti, nõustus CBF kandma teatud protsendi spordifirmalt saadud rahast Hawilla firmale Traffic. Hawilla tunnistas hiljem seda tõika ning soostus kandma oma «noosist» poole CBFi juhatuse arvele.

Kümneaastane leping ise lõpetati 2002 alguses. Praegu tegutseb Nike Brasiilia koondise sponsorina varustuse vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles