Apteekrid esitasid keti vastu Euroopa Komisjonile kaebuse ebaseadusliku riigiabi pärast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti apteekrite ühendus sõdib Ülikooli Apteegi keti Soome emafirmaga Yliopiston Apteekki. Pildil Ülikooli Apteek Viljandis.
Eesti apteekrite ühendus sõdib Ülikooli Apteegi keti Soome emafirmaga Yliopiston Apteekki. Pildil Ülikooli Apteek Viljandis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

MTÜ Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) esitas täna kaebuse Euroopa Komisjonile seoses sellega, et Helsingi Ülikooliga seotud Yliopiston Apteekki OY on saanud Soome riigilt ebaseaduslikku riigiabi, mis on Euroopa Liidu ühisturu reeglite järgi keelatud. 

«Soome riigiabi on võimaldanud Yliopiston Apteekki'l koguda finantsvahendeid, mida on investeeritud muuhulgas ka Eestisse, moonutades siin konkurentsi nii ravimimüügi jae- kui hulgitasandil,» rääkis EAÜ juhatuse liige Tanel Terase pressiteates. «Soome riik garanteerib ettevõttele läbi ebaproportsionaalse arvu litsentside suurema käibe kui kogu Eesti apteegisektori käive kokku. Samuti on Soomes apteegi opereerimine oluliselt tulusam. »

Terase märkis, et Eestis tegutseva Yliopiston Apteekki OÜ algusaastate majandusaasta aruannetest nähtub, et ettevõte on emaettevõttelt saanud esimesel opereerimise aastal intressi ja tähtajata laenu üle 9 miljoni krooni. Teisel opereerimise aastal kasvas laen üle 25 miljoni krooni.

«EAÜ hinnangul on seetõttu põhjust arvata, et Soomes antud riigiabi on kasutatud Eesti apteegisektorisse sisenemiseks. Kuivõrd Eestis tegutsev Yliopiston Apteekki OÜ on läbi sidusettevõtte tegutsev ka ravimite hulgimüügiturul, siis moonutab riigiabi lisaks ravimite jaemüügile ka hulgimüügisektorit,» ütles ta.

Kuivõrd Euroopa Kohus on Yliopiston Apteekki OY-ga seotud varasema kohtumenetluse käigus oma eelotsuses vihjanud, et Soomes antud eriülesannete täitmiseks ei ole tarvis 16 haruapteeki ja piisab ka kolmest, siis loodab EAÜ, et Euroopa Komisjon võtab Euroopa Kohtu varasemat positsiooni arvesse ning lahendab asja positiivselt. EAÜ hinnangul ulatub läbi litsentside ja maksutagastuste antav riigiabi Soomes Yliopiston Apteekki OY-le ja tema omanikule iga-aastaselt kuni 40 miljoni euroni.

EAÜ on varasemalt pöördunud antud küsimuses 11. septembril 2014. aastal Soome sotsiaal- ja terviseministri Laura Räty poole, ent  minister keeldus oma 5. mai 2015. aasta kirjaga asjasse sekkumast, sest tema hinnangul on kõik korras ja õiguspärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles