Soome uus valitsus kavatseb sigarettide hinda kolmandiku tõsta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uus, Juha Sipilä (keskel) juhitav valitsus alustab kulude kärpe ja tulude tõstmise programmiga.
Soome uus, Juha Sipilä (keskel) juhitav valitsus alustab kulude kärpe ja tulude tõstmise programmiga. Foto: SCANPIX

Soomes ametisseasuv valitsus plaanib tõsta mitut maksu, sealhulgas tubakatoodete aktsiisi, nii et kuus eurot maksva sigaretipaki hind tõuseb kahe euro võrra, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Soome uus valitsus loodab tubakatoodete aktsiisi tõstmisega koguda riigieelarvesse täiendavad 270 miljonit eurot aastas.

Soome maksumaksjate keskliidu hinnangul on tubakaaktsiis niigi Euroopa üks kõrgemaid, veel rohkem maksustavad sigarette vaid Suurbritannia ja Kreeka, vahendas Taloussanomat. Aktsiisitõusu järel hakkab aktsiis moodustama sigaretipaki hinnast 85 protsenti.

Samuti on kavas tõsta majade kütteks kasutavate kütuste aktsiisi, mis toob keskmise ühepereelamu puhul aastas 50 euro jagu lisakulutusi. Selle aktsiisitõusuga tahab Soome valitsus koguda 75 miljonit eurot aastas.

Veel on plaanis muuta automaksu, nii et säästlikumate autode omanikud maksaks vähem. Keskmise kütusekuluga auto maks siiski tõuseb, ligi 30 eurot aastas. Automaksu muudatustega loodab valitsus saada eelarvesse sada miljonit eurot aastas.

Eluasemelaenu intressidelt tehtavat maksusoodustust on kavas uuel valitsusel kiirendatud tempos vähendada. Maksumaksjate keskliidu hinnangul kaotab 200 000 euro suurust ja 1,5 protsendise intressimääraga laenu maksev inimene 2019. aastaks 360 euro jagu soodustust tänavusega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles