Iga viies sigaret või viinapits on illegaalne

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret. Illustratiivne foto.
Sigaret. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi salaalkoholi ja -sigarettide tarbimine on languses, on umbkaudu iga viies ost illegaalne, näitab konjunktuuriinstituudi uuring  «Varimajanduse levik Eestis 2014.»

Peamine salaalkohol, mida ostetakse, on viin. «Viina sees on aktsiis niivõrd suur, siis see on kasumlik äri,» märkis konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing, lisades, et aktsiisitõusude eesmärk ongi teha. Õlut ja siidrit niimoodi salaalkoholina ei müüda.

Illegaalse kange alkoholi osakaal viina siseturumahus on 17-21 protsenti, ent vaid kolm protsenti küsitlusele vastanud inimestest ütles, et ostab nii illegaalset kui legaalset alkoholi. Põhjuseks see, et viinajoojaid on üsna vähe. Kindlalt veendunud salaalkoholitarbijaid on järjest vähem – konjunktuuriinstituudi küsitlusele ei vastanud tänavu keegi, kes tarbib vaid salaalkoholi.

Salasigarettide osakaal on alkoholiga sarnasel tasemel – 19-22 protsenti. See on Josingu sõnul ühel madalamal tasemel läbi uuringuperioodi.

Kui poes maksab pakk sigarette keskmiselt kolm eurot, siis illegaalne variant maksab keskmiselt 1,5-2 eurot. «Kasv (illegaalsete sigarettide hinnakasv – toim) on olnud, mis näitab, et kättesaadavus on halvenenud,» hindas Josing.

Oma tugev mõju on kindlasti sellel, et piirikaubandust on kõvasti reguleeritud – seega pole enam kuigi palju neid, kes kümneid kordi üle silla ja tagasi lippaksid.

Vaadates hinda, siis illegaalse sigareti hind oli 1,5-2 eurot, kasv on olnud, mis näitab, et kättesaadavus on halvenenud. Valga või ida regiooni, siis jääb 40 protsendi juurde. Juba eelmine aasta tuvastasime, et legaalne turg on kasvanud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles