Vaidlus rabavee üle võib peatada Kekkilä turbatootmise laienduse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvas. Foto on illustratiivne.
Turvas. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnaamet võib Kekkilä Niibi turbakaevanduse laiendamise keskkonnamõju hindamise aruande tagasi lükata, kui selgub, et eksperdid on valesti arvutanud raba kuivendusvee hulga, kirjutab Lääne Elu.

Hüdrogeoloog Pille Sedman leiab, et Niibi turbakaevanduse kuivendusvee osakaal küünib Salajões 40 protsendini, uuringufirma Maves aga leiab, et see on pisut enam kui kaks protsenti. Maves lähtub Salajõe valgala – ala, kust vesi koguneb jõkke – pindalast, Sedman aga Mavese mõõdetud vooluhulkadest.

«Kui rabavee osakaal on jõevees 40 protsenti, tuleb keskkonnamõju hindamise aruannet täiendada,» ütles  keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman. Otsuse, kas aruanne tuleb ringi teha, langetab amet hiljemalt 22. juuniks.

Turbatootja Kekkilä kaevandab Läänemaal Niibi ja Tui rabas turvast 183 hektaril ning plaanib laiendada turbatootmisala veel 174 hektari võrra.

Loe pikemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles