Eestlaste idufirma sai investoritelt 1,6 miljonit eurot

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Äriinglite Assosatsiooni eestvedaja Ivar Siimar Pärnu Finantskonverentsil
Eesti Äriinglite Assosatsiooni eestvedaja Ivar Siimar Pärnu Finantskonverentsil Foto: Pärnu konverentsid

Suurbritannia turul tegutsev eestlaste loodud pangandusteenuseid pakkuv start-up Monese kaasas tuntud investoritelt 1,6 miljonit eurot stardikapitali.

Ettevõtte teatel on investorite hulgas Spotify investor Shakil Khan, Euroopa suurim start-up ettevõtete kiirendi Seedcamp ning Eesti Arengufondi investeerimisharu SmartCap. Samuti on ettevõttesse investeerinud mitmed tuntud EstBAN äriinglid, teiste hulgas GrabCADi esimene investor Marek Kiisa. 

Monese pakub digitaalset pangandusteenust, mis võimaldab eraisikutel mobiilirakenduse kaudu ilma pangakontorisse minemata avada konto mõne minutiga. Isiku tuvastamine toimub reaalajas ning selleks on vaja vaid mobiiltelefoni.

Teenuse kasutamisega ei kaasne täiendavaid kuutasusid ega miinimumdeposiidi nõuet. Klient saab teha nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi pangaülekandeid ja kasutada deebetkaarti. Ettevõtte peamine tuluallikas on teenustasud erinevatelt maksetelt.

Ettevõtte asutaja Norris Koppeli sõnul on tänases olukorras, kus tööturg ei ole enam ammu lokaalne ning üle 90 miljoni inimese Euroopas ei oma erinevatel põhjustel ligipääsu pangateenustele, vajadus seesuguse teenuse järgi suur.

«Idee luua Monese sai alguse isiklikust kogemusest, kui kolisin Londonisse ja avastasin, et välismaalasena on kohalikku pangakontot bürokraatia tõttu avada ülikeeruline ja aeganõudev,» ütles Koppel. «Pangakonto saamine võib jääda pelgalt selle taha, et äsja riiki kolinuna ei ole kliendil võimalik esitada oma uue elukoha kommunaalarveid, mille järgi pangad kliendi aadressi saaksid kindlaks teha. Seevastu on pangakonto üks esimesi asju, mida sul on riiki kolides tarvis – kasvõi ennast tööle registreerides. See tekitab välismaalastele omamoodi nõiaringi ja teeb elu alustamise uues riigis keeruliseks.»

Eesti äriinglite assotsiatsiooni EstBAN presidendi Ivar Siimari sõnul on Monese tehing erakordselt tähtis teetähis kohalikele äriinglitele. «See näitab, et oleme jõudnud tasemele, kus suudame koondada sarnaselt mõtlevaid investoreid ja osaleda ka suuremahulistes investeerimisringides,» lisas ta.

«Monese on tugeva ärimudeli ja globaalse potentsiaaliga ettevõte, mis sobib väga hästi SmartCapi investeerimisportfelli,» ütles SmartCapi investeeringute haldur Stanislav Ivanov.

Ettevõte hoiab klientide raha Euroopa erinevates pankades segregeeritult ning omab tihedat koostöövõrgustikku üle Euroopa lisaks pankadele ka teiste institutsioonidega, et tagada klientide andmete ja hoiuse turvalisus.

Monese tuleb teenusega Suurbritannias turule selle aasta suvel ning plaan on laieneda ka teistele turgudele. Ettevõtte arendus- ja klienditeenindusüksused asuvad Eestis ning turunduse, disaini ja finantsjärelevalve üksused Suurbritannias.

Moneses töötab hetkel 12 inimest – seitse Tallinnas ja viis Londonis. Ettevõtte asutaja Norris Koppel omab pikaajalist kogemust ettevõtluses Suurbritannias ning on olnud (kaas)asutajaks ettevõtetes nagu Blue Barracuda, MyJar ja LendFusion.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles