Eesti Energia: kasutame parimat võimalikku tehnoloogiat

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere õlitööstus.
Auvere õlitööstus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Energia keskkonnajuhi Olavi Tammemäe sõnul ei ole fenoolsete heitevete ehk uttevee liigitamine ohtlikuks jäätmeks ja uttevee käitluse ebaseaduslikuks nimetamine riigikontrolli auditis korrektne. Eesti Energia kasutatav lahendus vastab tema sõnul parima võimaliku tehnoloogia põhimõtetele andes keskkonnale parima tulemuse ega ole vastuolus seadusega.

«Auditi aruandes välja toodud fenoolsete heitevete ehk uttevee liigitamine ohtlikuks jäätmeks ja sellest tulenevalt Eesti Energia kasutatud uttevee käitluse ebaseaduslikuks nimetamine ei ole korrektne,» ütles Tammemäe.

«Uttevee paigutamine ohtlike jäätmete nimistusse ei tähenda automaatselt kõikide fenoole sisaldavate heitvete liigitumist ohtlikuks jäätmeks,» selgitas ta. «»Põlevkivist vedelkütuste tootmisel tekivad erineva keemilise koostisega tehnoloogilised heitveed. Kuni 2013. aastani käsitleti Eesti Energia Õlitööstuses tekkivat fenoolvett kui tehnoloogilist heitvett, mida käideldi samasse põlevkivi väärindamise ahelasse kuuluvas Eesti elektrijaamas põletamise teel.»

«Eesti Energia Õlitööstuse ja Eesti Energia Narva Elektrijaamade käsitlemine ühtse energiatootmise kompleksina ehk väärindamise ahelana on koosklas tööstusheite seadusega, seega pole auditis kirjeldatud olukorda adekvaatselt,» sõnas Tammemäe.

«Eesti Energia kasutatava lahenduse näol on tegemist Parima Võimaliku Tehnika (PVT) põhimõtetele vastava tegevusega, mis annab keskkonnale parima tulemuse ning ei ole vastuolus seadusandlusega,» ütles ta.

«2013. aastal defineeriti uttevesi ringi kõrvalproduktiks, mida see on ka algse Enefit140 tehnoloogilise projekti alusel. Erinevalt riigikontrolli aruandes märgitust on uttevesi kui kõrvalprodukt fikseeritud nii Eesti Energia Õlitööstuse kui ka Eesti elektrijaama keskkonnakompleksloas.»

Tammemäe sõnul on ettevõte seda öelnud ka riigikontrollile enne auditi valmimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles