Taavi Kotka: kus on Eesti ettevõtjate ambitsioon?

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka.
Taavi Kotka. Foto: Mihkel Maripuu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka rääkis tänasel Eesti aasta ettevõtjate ümarlaual, et Eestis räägitakse liiga vähe sellest, kuidas kasvatada tulusid ja siinsetel ettevõtjatel on puudu ambitsioonikust.

Kotka kirjeldas, et Eestil on praegu eelkõige vaja kasvu ja seda ei saavuta kellegi pealt maksupoliitikat kopeerides, sest see on olemuselt alati järgijooksmine, vaid tuleb teha midagi täiesti teistmoodi. Näiteks tema meeskond proovib praegu turgu kasvatada e-residentsusega.

«Kasvuks on vaja forsseeritud tegevust. Riigisektoris tuleks võtmepositsioonidele panna rohkem inimesi, kes ei karda oma tööd kaotada,» rääkis ta. Ka e-residentsuse projekt tehti kiiresti valmis ja täna on neile pakkuda väga vähe teenuseid, kuid neid saab nüüd järjest tekitada. Eriti ootab ta pakkumisi just erasektorist – e-residentide näol on tegemist täiesti uute klientidega, kes jäävad Eestiga seotuks aastateks. Siiani on tema sõnul huvi liiga vähe olnud.

Kotka kritiseeris ka pidevalt kulude kärpimisest rääkimist ja tuletas meelde, et kasumlikumaks muutumiseks on selle kõrval oluline ka teine pool ehk tulude suurendamine. «Kus on ettevõtjatel ambitsioon? Hakkame rohkem rääkima sellest, kuidas saada tulusid suuremaks, siis saame kasumi ka,» sõnas ta. Näiteks on tema sõnul puudu ettevõtjate endi tellimused riigile kasvõi abiks kontaktide saamisel – Jaapanis käis ta kolme ettevõtjaga, kellest kaks said investeeringud. Aga Eesti ettevõtjate endi huvi on tema hinnangul endiselt liiga väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles