Konkurent on Nortali käitumisest hämmingus

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netgroup juhatuse esimees Priit Kongo
Netgroup juhatuse esimees Priit Kongo Foto: Liis Treimann

Samuti maanteeameti it-hankel pakkumise teinud Net Groupi juhi Priit Kongo sõnul on nad hämmingus Nortali käitumisest ja kurvad maanteameti pärast, keda eksperimendis ära kasutati. Net Group teatas pressiteate vahendusel, et on valmis võidu korral oma pakkumise ellu viima.

«Net Groupi tarkvara-arenduse kogemus on tänaseks üle 15 aasta ning võime öelda, et riiklike tarkvarahangete korraldamise kultuuril pole hullu midagi,» kommenteeris Kongo tekkinud olukorda. Ta lisas, et teades rahvusvahelist olukorda, on Eestis korraldus isegi hea.

«Meil on kogemusi osalemisel riigihangetel nii Soomes, Omaanis, Ugandas kui ka Ukrainas. Eesti hanked paistavad isegi meie põhjanaabritega võrreldes palju õiglasemad ning läbipaistvamad. Kaugematest riikidest ei taha rääkidagi,» rääkis ta.

Selleks kevadeks töötas ITL koos ministeeriumitega välja uue tarkva soetamiseks mõeldud riigihanke tüüplepingu. «Olime esimesed, kes selle alusel haridus- ja teadusministeeriumiga ka lepingu sõlmisime ja võime kinnitada, et tüüpleping on tasakaalus, arvestab võrdselt mõlemaid osapooli ja on arusaadav ning läbipaistev,» kinnitas Kongo.

Ta rõhutas, et riigihangete seadus annab kõikidele huvitatud osapooltele võimaluse hanketingimuste vaidlustamiseks enne pakkumise esitamist.  «Oleme seda isegi teinud juhtudel, kui oleme näinud, et tellija on teinud mõne võimaliku vea või hange võib riivata pakkuja huvisid. Maanteeameti hanget ei vaidlustatud. Ei usu, et kõik teised pakkujad ei osanud hankekutset lugeda. Pigem on enamusel Eesti infotehnoloogia vallas toimetajatel kujunenud välja ühesugused ärieetilised normid, mis ei luba minna absurdini,» ütles Kongo kommenteerides Nortali tegevust.

Nortali juhatuse esimees Priit Alamäe kirjutas täna arvamusloos, et Nortali võit 6,2 miljoni eurose pakkumusega maanteeameti tarkvara riigihankel sotsiaalne eksperiment, et juhtida tähelepanu ebakohtadele riigihangete korraldamises. Alamäe sõnul võttis Nortal oma pakkumise tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles