Kaardimäng: kuhu sa Google Mapsi arvates kuulud?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google Maps.
Google Maps. Foto: SCANPIX

Mis juhtub siis, kui kirjutada Google’i kaardirakenduse otsinguaknasse mitte aadress või kohanimi, vaid omaenese nimi? Tulemused on üllatavad.

Eelmisel nädalal puhkes skandaal. Keegi avastas, et kui kirjutada kaardirakenduse aknasse otsingutermin «nigger king», antakse otsitava asukohaks kõhklemata valge Maja Washingtonis. Google vabandas põhjalikult ja lubas asja «korda teha». Tegigi, nüüd filtreeritakse solvavad sõnad otsingutulemuste seast välja.

Erinevad inimesed üle maailma on proovinud oma nime kaardilt otsida ja saanud segadusseajavaid tulemusi. Mõnda seostatakse tema kunagise ülikooliga, kus ta küll enam ammu ei õpi, kuid see on veel kuidagi seletav. Teisi paigutatakse restoranidesse, kus nad pole kunagi elus viibinud. Siinkirjutaja näiteks paigutati mitte Postimehe, vaid hoopis ajalehe KesKus toimetusse ning ühte Nõmmel asuvasse pubisse. Olen viimases küll kaks korda elus käinud, kuid mitte midagi sealt ega selle kohta postitanud.

Väljaanded Guardian ja NYT.fi küsitlesid fenomeni kohta Google’i esindajaid, kuid need ei olnud valmis seletama, kuidas algoritm tegelikult töötab. Viidati vaid Google’i vabandavale blogipostitusele eelmainitud Valge Maja skandaali asjus.

Tehke testi! Kus on Google’i meelest teie õige koht?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles