Ametiühingud küsivad tuleva aasta alampalgaks 488 eurot

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingud tahavad miinimumpalka 25 protsenti tõsta.
Ametiühingud tahavad miinimumpalka 25 protsenti tõsta. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ametiühingud tegid täna tööandjate keskliidule ettepaneku tõsta üleriiklik alampalk järgmisel aastal 488 eurole ja ületuleval aastal 609 eurole.

«Maksuameti ja haruametiühingute palgainfole tuginedes võime väita, et see on see tase, kus poleks karta massiivseid koondamisi,» ütles ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.

Ametiühingute hinnangul on palgavaesus majandusele suur koorem ja ühiskonnas on põhjendatud ootus alampalga kiiremaks tõusuks.

Petersoni sõnul elavdaks 25 protsendiline tõus mõlemal aastal majandust ja tooks Eesti tööturule tagasi inimesed, kel puudub praegu motivatsioon siin reaalselt tööd otsida.

Tööandjate tänast pakkumist kommenteerides ütles ametiühingute juht Peep Peterson, et 418 eurot 2016. aastaks jääb alla igasugustele ootustele ja see oleks väga halb signaal nii Eesti madalapalgalistele kui majandusele üldiselt.

«Samuti tekitab see ilmselt poliitikutes kiusatust adekvaatsem alampalk kehtestada ilma sotsiaalpartnereid kuulamata,» lisas Peterson.

Ametiühingud jätkavad kiirema alampalga nõudmist ning võivad oma taotlusest pisut järele anda kui tööandjad näitavad üles valmidust sektoritaseme palgalepete sõlmimiseks või nõustuvad kvalifitseeritud töötajatele eraldi alampalgamäära kehtestamisega.

Töötajate poolsed läbirääkijad loodavad alampalga kokkuleppe sõlmida enne jaanipäeva, et valitsus saaks selle võtta aluseks tuleva aasta riigieelarve koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles