Tööandjad tahavad tõsta miinimumpalga kahe aastaga 448 euroni

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas saavad miinimumpalgale lähedast töötasu ka Tallinna reisisaatjad.
Teiste seas saavad miinimumpalgale lähedast töötasu ka Tallinna reisisaatjad. Foto: Toomas Huik

Eesti Tööandjate Keskliit tegi täna kohtumisel ametiühingute keskliiduga ettepaneku tõsta miinimumpalk kahe aasta jooksul 448 euroni.

Järgmisel aastal tõuseks miinimumpalk liidu ettepanekul 417 euro ning ülejärgmisel 448 euroni. Praegu on miinimumpalk 390 eurot.

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsare sõnul tuleb miinimumpalka tõsta, sest see on liiga lähedal vaesuspiirile. Tööandjate pakutav miinimumpalga kasv on kiirem kui Eesti keskmise palga kasv, viies alampalga keskmisele palgale lähemale.

Keskliidu teatel toetavad tööandjad võimalikult pikaajalise miinimumpalga kokkulepe sõlmimist, et nii tööandjatel kui ka töötajatel oleks kindlustunne.

«Miinimumpalka tõstes tuleb silmas pidada, et ei kannataks töötajad, kes teenivad miinimumi või selle lähedast töötasu. Liiga järsk tõus võib viia just madala kvalifikatsiooniga tööjõudu vajavate ettevõtete tegevuse kokku tõmbamiseni või Eestist ära kolimiseni, mis jätaks inimesed hoopis töötuks ja riigi toetusele,» ütles Tamsar. «Oleme viimase aasta jooksul juba näinud mitme tööstuse sulgemist põhjusel, et regioonis on madalamate tööjõukuludega riike.»

«Meie pakutava alampalga kasvu puhul võime olla üsna kindlad, et ettevõtjad saavad hakkama. Ka madalapalgaliste elujärg paraneb veidi, ja mis kõige tähtsam: nende töökohad säilivad,» ütles ta.

Eesti miinimumpalk on tööandjate liidu teatel praegu üks suuremaid Ida-ja Kesk-Euroopas. Miinimumpalk on kõrgem vaid Poolas (409 eurot) ja Horvaatias (395 eurot). Lätis ja Leedus, kes on Eesti peamised konkurendid töökohtade pärast, on miinimumpalk vastavalt 360 ja 300 eurot.

Tööandjate pakutav miinimumpalk oleks tänases Ida- ja Kesk-Euroopas kõige kõrgem.

Läbirääkimised jätkuvad 8. juunil.

Eestis lepivad miinimumpalgas kokku sotsiaalpartnerid Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit.

Miinimumpalka teenis Eestis tänavu esimeses kvartalis ligi 25 000 täistööajaga töötavat inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles