Kohalikud valimised vallandasid Hispaanias segaduse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmusliku Podemose partei toetajad Madriidis miitingul.
Äärmusliku Podemose partei toetajad Madriidis miitingul. Foto: Andrea Comas / Reuters

Hispaania kohalike valimiste võitjate osas pole vähimatki kahtlust, kirjutab Financial Times: segadus, killustatus ja ettearvamatus.

Valitsev rahvapartei Partido Popular sai pühapäeval rängalt lüüa, kuid on jätkuvalt suurim poliitiline jõud riigis. Opositsioonilistel sotsialistidel läks veelgi viletsamalt, kui neli aastat tagasi.

Kaks uustulnukat – Podemos ja Ciudadanos – kogesid muljetavaldavat edu ning tegid sisuliselt lõpu Hispaanias aastakümneid kehtinud kahe partei režiimile.

Samas pole uued tulijad piisavalt tugevad, et ise valitseda. Küll aga on neil piisavalt väge, et takistada teisi. Tänaseni puudub mitmes Hispaania piirkonnas selgus selle suhtes, kes saab valitsusse ja kes jääb opositsiooni.

Praeguste küsitluste valguses kordub samasugune stsenaarium ka juba tänavu toimuvatel üldvalimistel.

Juba nüüd on see väljavaade muutnud rahutuks Hispaania aktsiatesse investeerijad. Eile kukkus Hispaania juhtiv aktsiaindeks Ibex-35 enam kui kaks protsenti. Eriti halvasti käis energia- ja pangaaktsiate käsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles