Nortal: 6,2-miljoniline riigihanke võit oli sotsiaalne eksperiment

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nortali Tallinna kontor.
Nortali Tallinna kontor. Foto: Nortal

Nortali võit 6,2 miljoni eurose pakkumusega maanteeameti tarkvara riigihankel oli tarkvarafirma Nortal juhatuse esimehe Priit Alamäe sõnul sotsiaalne eksperiment, et tähelepanu juhtida ebakohtadele riigihangete korraldamises. Alamäe sõnul on Nortal oma pakkumise tagasi võtnud.

«Meil ei olnud huvi seda hanget hinnaga võitma minna; selle asemel otsustasime puust ja punaselt näidata, kui lihtne on ühte halvasti korraldatud hanget manipuleerimise teel võita,» kirjutas Alamäe Postimehe arvamusartiklis. «Tegime kohe kitsas ringis ära ka otsuse, et tõmbame oma pakkumise enne lepingusse minekut tagasi.»

Alamäe sõnul oli hanke korralduslikest puudustest lähtuvalt näha, et lõpuks taandub kõik hinnale ja võidab kõige odavam. Tema sõnul üritas Nortal probleemidele tähelepanu juhtida, kuid tulutult.

«Eilse õhtu seisuga on Nortal selle 6,2 miljoni eurose hanke võitnud,» kirjutas Alamäe. «Kehtiv seadusandlus ning hanke tingimused ei anna sisulist võimalust Nortali pakkumuse diskvalifitseerimiseks ja me teame, et meie pakkumine on igati hankele vastav. Hanke tühistamiseks sisulisi seaduslikke põhjusi ei ole. Kõik on JOKK.»

Alamäe sõnul on Nortal artikli ilmumise hetkeks pakkumuse tagasi võtnud: «Eksperiment on lõppenud ja hüpotees on tõestatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles