Venemaa on tõusmas tuumaenergeetika liidriks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumareaktorid.
Tuumareaktorid. Foto: SCANPIX

Maailma üks suurimaid nafta ja gaasi eksportijaid Venemaa kavatseb saada globaalseks liidriks ka tuumaenergeetikas.


Vene riigile kuuluval Rosatom grupil on praegu ehitamisel 15 tuumareaktorit, rohkem kui ühelgi teisel rahvusvahelisel pakkujal. Viis neist asub väljaspool Venemaad ning peagi lisandub ehitatavaid reaktoreid veelgi, vahendas Bloomberg.

26. septembril teatas Rosatom lepingust kahe reaktori ehitamiseks Hiinas lisaks kahele, mida praegu juba ehitab. «Hiina ei ole isegi praegu esimene prioriteet, kuna meil on suurema mastaabiga partnerlused Indias, Türgis ning tulevikus Vietnamis,» ütles Rostimi juht Sergei Kirijenko.

Rosatom suudab OECD andmetel 1000-megavatise tuumajaama ehitada 20-50 protsenti odavamalt kui lääne konkurendid. Ekspertide hinnangul ei jää Rosatomi tuumajaamad konkurentide omadele alla ka turvalisuselt, kuna pärast Tšernobõli katastroofi on venelased oma tuumatehnoloogia põhjalikult üle vaadanud.

«Tuumareaktoritel, mida nad [Rosatom] maailmale pakuvad, on sama põhidisain, nagu kõik teised pakuvad,» ütles mõttekoja Carnegie Endowment for International Peace tuumaenergeetika ekspert Mark Hibbs. «Välised eksperdid hindavad seda turvaliseks.»

Rosatoimi suurimaks konkurendiks võib osutuda Korea Electric Power, mille reaktorid maksavad ligi kolmandiku vähem kui venelaste omad. Tänavu allkirjastas Korea Electric Power oma esimese eksporttehingu nelja reaktori ehitamiseks Araabia Ühendemiraatidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles