Venemaa plaanib keelata kalatoodete impordi Eestist ja Lätist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sprotid õlis on üks Läti kalatööstuse populaarsemaid tooteid Venemaal.
Sprotid õlis on üks Läti kalatööstuse populaarsemaid tooteid Venemaal. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor plaanib keelata kala ja kalatoodete impordi Eestist ja Lätist.

«Tõenäosus, et keelatakse kõigi Eesti ja Läti tootjate toodetu, on väga kõrge,» ütles Rosselkhoznadzori asedirektor Ivan Ponomarev peale kontrollide läbiviimist neljas Eesti ja viies Läti kalatööstuses.

«Inspektorid olid sügavalt mures sellest, mida nad nägid. Teiste hulgas on pea võimatu sertifitseerida monitooringusüsteeme näiteks bensopüreeni sisalduse tuvastamisel,» rääkis ta, lisades, et süsteem ei olnud suuteline rikkumisi tuvastama.

Euroopa Liidu regulaatorid, eriti Tšehhis ja Ungaris, on korduvalt tuvastanud ohtlikke aineid Eesti ja Läti sprottides, sealhulgas ka bensopüreeni, rääkis Ponomarev, lisades et möödunud aastal tuvastasid EL-i riigid 20 rikkumist Läti kalatoodetes.

Samuti tuvastasid rikkumisi Eesti ja Läti kalatoodetes Kasahstani inspektorid.

Rosselkhoznadzori inspektorid tuvastasid probleeme ka toodete liikumisahela tuvastamises tootjast töötlejani. «Üleüldiselt võib öelda, et puudujäägid olid oma olemuselt süstemaatilised. Nende riikide vastavad asutused ei reageeri sellistele leidudele nagu nad peaksid ja selle tõttu ei taga ka toodete ohutust,» lisas Ponomarev.

Rosselkhoznadzor avaldab lähiajal raporti, milles on üksikasjalikult ära toodud kõik rikkumised.

Venemaa 2014. aastal Euroopa Liidule kehtestatud embargo kohaselt on kala import Venemaale keelatud. Samas ei kohaldata embargot kalakonservidele. Sõltuvalt Venemaa veterinaarameti otsusest võib impordipiirang Eesti ja Läti kalatootjatele jääda kehtima ka peale embargo lõppu.

Alates 18. maist alustas Venemaa Rosselhoznadzor kontrolle Eesti ja Läti kalandustööstustest. Eesti ja Läti kalatööstuste kontrollimist põhjendas Rosselhoznadzor sellega, et viimasel ajal on leitud teatud tööstuste toodangu hulgast suurenenud hulgal inimestel ohtlike tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles