Kreeka: jätkame laenude tagasimaksmist kuniks suudame

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlamendihoone Ateenas.
Kreeka parlamendihoone Ateenas. Foto: SCANPIX

Kreeka jätkab laenude tagasimaksete tegemist oma rahvusvahelistele kreeditoridele kuniks suudab, ütles valitsuse pressiesindaja Gabriel Sakellaridis  täna.

«Sellise ulatuseni, kuniks suudame maksta, jätkame nende kohustuste tagasimaksmist,» ütles Sakellaridis. «Valitsuse vastutada on võimekus nende kohustuste tagasimaksmiseks.»

«Lisaks lasub kreeditoridel vastutus olla truu oma laenukohustustele,» sõnas ta.

Kreeka võimaliku pankroti oht langetab euro kurssi ja Euroopa börse ning kergitab Kreeka  riigivõlakirjade niigi kõrgeid intressimäärasid, kirjutas esmaspäeval uudisteagentuur TT.

Ebakindlust lisas Kreeka siseministri Nikos Voutsise telekanalile Mega TV antud intervjuu, kus ta ütles, et Kreeka ei suuda juunis tasuda Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) laenu ja samal ajal maksta välja palku ja pensione. Kreeka peab juunis tasuma IMFile 1,6 miljardit eurot ning maksma 600 000 riigitöötajale palka ja 2,9 miljonile pensionärile pensioni.

Kreeka  riigikassa on tühjaks saamas, kokku on kraabitud kohalike omavalitsuste reservraha, aga sellest ei jätku. Maksutulud ei täida ootusi. Vaja on vabaneda karmist säästupoliitikast ja suurest töötusest, tõdes siseminister.

Samal ajal on rahvusvahelised kreeditorid jäigad. Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles pühapäeval, et arutada ei ole midagi, vaid Kreeka peab oma ülesanded täitma. Ta annab mõista, et Kreekal ei ole lootust kreeditoridelt varasemate kohustuste leevendamist välja kaubelda.

Kreeka võimuliit lükkas pühapäeval napilt tagasi äärmusliku tiiva ettepaneku jätta järgmine laenumakse IMFile tasumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles