Fitch kinnitas Eesti A+ reitingut, ennustas 2,2 protsendist majanduskasvu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Fitch Ratings peakorteril New Yorgis.
Silt Fitch Ratings peakorteril New Yorgis. Foto: Jessica Rinaldi / Reuters

Nagu varasematel aastatel, teatas reitinguagentuur Fitch ka tänavu Eesti pikaajalise riigireitingu kinnitamisest senisel A+ tasemel koos stabiilse väljavaatega. Eesti tänavuseks majanduskasvuks ennustab agentuur 2,2 protsenti.

Eesti majandus on näidanud vastupidavust kahel suuremal eksportturul kolmest – Soomes ja Venemaal – valitsevale ebasoodsale majanduslikule olukorrale, kirjutab agentuur eileõhtuses teadaandes.

Eesti vastupidavus välistele mõjutustele on viimastel aastatel paranenud, nendib agentuur. Pangandus- ja ärisektorite riskide maandamine ning suurem kodumaise finantseerimise osakaal pankades on vähendanud netovälisvõlga kuni -8 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Fitch ennustab Eestile tänavuseks aastaks SKT kasvu 2,2 protsenti ja pakub, et tuleval aastal võiks majandus kasvada kuni peaaegu kolm protsenti.

Agentuuri arvates ei vii praegune sisenõudlusel põhinev kasv jooksevkonto tasakaalu kiire halvenemiseni. Jooksevkonto puudujääk vähenes mullu varasema aastaga võrreldes 1,1 protsendilt 0,1 protsendini SKTst, mille peapõhjus oli positiivine teenuste konto.

Fitchi makromajanduslik projektsioon näitab, et Eesti keskmise sissetuleku lähenemine euroala keskmisele jätkub. Praegu on Eesti keskmine sissetulek pisut kõrgem kui võrreldavate maade grupis, kuid vähem kui pool AA-reitinguga riikide mediaanist.

Agentuur osutab ka nõrkadele demograafilistele trendidele Eestis: nii kogu rahvastik kui ka tööealine elanikkond on kokku kuivamas. Töötus on viimastel kuudel jõudsalt vähenenud, mis võib viia tugeva palgatõusu surveni. Pikemaajaliselt võib suurem vähenemine tööealises elanikkonnas halvendada Eesti kasvuväljavaateid, kui tootlikkuse tõus seda ei kompenseeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles