Seeder: piimahinna tõusu põhjustab eksport ja toorpiima puudus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: Elmo Riig / Sakala

Põ'llumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles ETV saates «Foorum», et peamiseks piimahinna tõusu põhjustajaks on toorpiima puudus.

Seeder ütles, et tema otsiks hinnatõusu puhul pigem põhjusi kui süüdlast. Nii tõi ta välja kolm põhjust, mis piima hinda on kergitanud. «Esiteks on tööstused leidnud eksportturud. Eksport on kasvanud viimase aasta jooksul enam kui 50 protsenti ning Venemaale rohkem kui kolm korda. Iseenesest on see hea ja toob raha sisse ning elavdab Eesti majandus,. aga see toob kaasa ka surve hindadele Eesti siseturul,» ütles Seeder.

Teisena tõi seeder välja toorpiima puuduse. «Seda suurendab veelgi see, et toorpiima viiakse Eestist välja Leetu.»

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra lisas, et piima viiakse Leedu kõrval suurtes kogustes ka Lätti. «Eesti piim on väga kvaliteetne ja selle eest makstakse Leedus rohkem kui Eestis saaks.»

Eesti piima kõrget kvaliteeti kinnitasid ka Seeder ning Kaupmeeste liidu juht Marika Merilai. «Meie karjad on suuremad ja piima kvaliteet ühtlasem. See teeb ka varumise palju kergemaks võrreldes sellega, kui sa käid väikestes taludes. Olukorras, kus Leedu kokkuostuhinnad on odavamad kui Eestis, on nad valmis ostma meilt olulisemalt kallimalt sisse,» ütles Seeder.

Kolmanda hinnatõusu põhjusena tõi minister Seeder välja majanduskriisi järgse hinnasurve, kus kõik ettevõtjad on sunnitud väga kiiresti kriisist jäänud auke katma. «See mõjutab väga valusalt tarbijaid.»

Toiduliidu juht Sirje Potissepp nõustus, et hinnatõus on tarbijale väga valus, aga samas küsimus on selles, kes selle tootmise kinni maksab. «On mõeldamatu, et tööstus maksab kinni kõik kulud ja sisendite hinna tõusud. Tooraine ja elektrihinna tõus on olnud ikkagi viimaseks piisaks karikasse.»

«Eksport on vähegi tegutseva ettevõtte suur unistus, aga sellega kaasnevad teatud probleemid. Kui toorpiima ei jätku, siis tekib küsimus, et kuhu siis töötlevad tööstused kõige rohkem müüa tahavad. Me oskame eestis väga hästi piima toota ja teravilja kasvatada, sest meil on olemas kompetentsed inimesed, aga tooraine tuleb ära töödelda ja tänane tegija ongi see, kes suudab toorainet töödeldes toote valmistada ja selle ka maha müüa,» sõnas Potissepp.

«Eesti siseselt me veel saame hakkama, aga eksportturgude leidmine on väga komplitseeritud ja kui vähegi midagi leitakse, kasutatakse seda muidugi ära,» lisas Potissepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles