Linnugripp laastab USA munatööstust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiatussilt ja desinfektsioonipunkt Iowa kanafarmi sissesõidul.
Hoiatussilt ja desinfektsioonipunkt Iowa kanafarmi sissesõidul. Foto: STAFF / REUTERS

Ameerika Ühendriikide ajaloo rängim linnugripipuhang on tekitanud tohutut rahalist kahju, toonud kaasa linnuvabrikute sulgemisi ning andnud tiivad munahindadele.

Tootjad kulutavad taudiga võitlemiseks miljoneid dollareid, kirjutab Wall Street Journal. Valitsus on pannud abirahana kõrvale ligi 400 miljonit dollarit, kompenseerimaks farmeritele kaotatud kanade, puhastustööde ja testide kulutusi.

Gripi tõttu on surnud või tapetud vähemalt 38,9 miljonit lindu – üle kahe korra enam, kui eelmise suure puhangu käigus 1980ndatel aastatel.

Koguarvust vähemalt 32 miljonit olid munevad kanad, mis tähendab, et minema on pühitud 10 protsenti munejatest USAs. Kesk-Lääne kauplustes on munahinnad üleval lausa 85 protsenti ja tõus tõotab jätkuda.

Tootjate esindajate sõnutsi võtab sellisest hoobist taastumine aastaid.

Kõnealust H5N2 tüüpi linnugrippi ei peeta inimeste tervisele eriti ohtlikuks. Valitsusametite teatel inimeste nakatumisi seni täheldatud pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles